Hlavní obsah

Italští populisté se shodli na vládní koalici, přísahu složí v pátek

Foto: Marek Baloun

Contemu se nakonec podařilo sestavit vládu.

Reklama

Italské populistické strany Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S) se opět dohodly na vládní koalici. Prezident Sergio Mattarella Giuseppa Conteho následně jmenoval designovaným premiérem.

Článek

Italské populistické strany Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S) se opět dohodly na vládní koalici. Od předchozího pokusu upustily poté, co prezident Sergio Mattarella na ministerstvo financí v neděli neschválil euroskeptika Paola Savonu. Toho v nyní navrhovaném kabinetu nahradil téměř neznámý profesor ekonomie Giovanni Tria.

Premiérem nového kabinetu bude opět Giuseppe Conte z Hnutí pěti hvězd. Nový kabinet by měl přísahu složit v pátek.

Vicepremiéry budou lídři obou stran. Předseda strany Liga Matteo Salvini zasedne na vnitru, na šéfa M5S Luigiho di Maia čeká ministerstvo práce a hospodářského rozvoje. Do čela ministerstva financí usedne dosud neznámý ekonom Giovanni Tria. Posledním dosud známým designovaným ministrem je bývalý ministr pro evropské záležitosti Enzo Moavero Milanesi, který zasedne na ministerstvu zahraničí.

Conte po neúspěchu svého návrhu odmítl druhý pokus na sestavení. Mattarella proto pověřil bývalého ředitele Mezinárodního měnového fondu Carla Cottarelliho vytvořením úřednické vlády. Ekonom Cottarelli ale nezískal pro svůj kabinet dostatečnou podporu a na úkol nakonec rezignoval.

Po zveřejnění výsledku bylo oznámeno, že se prezident ve čtvrtek večer opět sejde s Contem. Po jednání oba politici oznámili ve společném prohlášení, že prezident souhlasil s návrhem kabinetu.

Koaliční program obou stran vyvolal silné znepokojení evropských partnerů a institucí. Mezi hlavní body patří mimo jiné například deportace migrantů bez dokumentů, kterých v Itálii žije kolem půl milionu, nebo zamýšlený odklon od úsporných opatření Evropské unie.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v reakci na rýsující se první populistickou vládu západní Evropy uvedl, že doufá, že Itálie dostojí svým závazkům vůči EU. „Italové svou volbu vyjádřili ve volbách. Doufám, že zůstanou věrni svým dějinám,” řekl Le Drian ve francouzské zpravodajské televizi LCI.

Reklama

Související témata:

Doporučované