Hlavní obsah

Italští populisté sestavili vládu. Druhá nejzadluženější země EU přidá na důchodech i sociálních dávkách

Nová italská vláda slibuje boj s migrací a štědrý sociální program.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Zatímco Španělsko o svého premiéra v pátek přišlo kvůli nedůvěře poslanců, v Itálii nastoupil tentýž den do čela vlády po skoro třech měsících politických dohadů kandidát populistického Hnutí pěti hvězd a Ligy severu, expert na právo Giuseppe Conte.

Článek

Po skoro třech měsících nejistoty má Itálie novou vládu. Třiapadesátiletý právník Giuseppe Conte nastoupí do čela vlády sestavené populistickou koalicí Hnutí pěti hvězd a Ligy severu.

Itálie byla bez vlády od voleb na začátku letošního března, které nepřinesly žádného jasného vítěze, píše německá Deutsche Welle. Po neúspěšném jednání s Demokratickou stranou bývalého premiéra Matteo Renziho nakonec Hnutí pěti hvězd zformovalo vládu spolu s nacionalisticky orientovanou Ligou severu.

Koaličním kandidátem na předsedu vlády se nakonec stal profesor práva Giuseppe Conte. Ten předtím nikdy nezastával volenou politickou funkci. Zasedal pouze v úřadu správní justice dolní komory italského parlamentu. Obě koaliční hnutí přitom dříve kritizovala italskou zkušenost s dosazováním nevolených „technokratických” premiérů do čela vlády, píše DW.

Předseda Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio a šéf Ligy severu Matteo Salvini budou vládnout spolu s Contem z pozice vicepremiérů. Salvini také zaujme post ministra vnitra, di Maio pak bude mít na starost hospodářský rozvoj.

První návrh na podobu Conteho vlády odmítl minulý víkend italský prezident Sergio Mattarella. Nesouhlasil totiž se jmenováním Paola Savony ministrem financí. Savona je přitom dlouhodobým kritikem italského členství v eurozóně. S výměnou kandidáta pak nová podoba Conteho kabinetu získala také požehnání prezidenta.

Vyšší sociální dávky, migrace a obří dluh

Nová italská vláda vyvolává obavy partnérů Itálie v Evropské unii. Koalice hovořila například o revizi některých smluv s osmadvacítkou, předsedové obou hnutí také hlasitě kritizují současnou podobu migrace přes Středozemní moře. Slíbila také deportaci 500 tisíců migrantů.

Nová vláda také slíbila voličům štědrá sociální opatření v podobě daňových úlev, zvýšení sociálních dávek či reformy penzí. Italský státní dluh je přitom po Řecku druhý nejvyšší v rámci Evropské unie.

Unijní partneři novou vládu kritizují také za přístup k Rusku. Lídři Hnutí pěti hvězd a Ligy severu se nechali slyšet, že nesouhlasí s protiruskými sankcemi a požadují jejich stažení. Rusko považují za potencionálního partnera NATO v boji proti pašerákům migrantů a radikálnímu islamismu.

Kritiku ze strany EU koalice odmítá. „Nechte nás vládnout, pak nás můžete kritizovat,” vzkázal lídr Hnutí pěti hvězd di Maio unijním partnerům.

Reklama

Doporučované