Hlavní obsah

Izrael zavedl tvrdou karanténu. Míří Česko ke stejnému scénáři?

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní graf níže v článku.

Reklama

Na Izrael udeřila druhá vlna koronaviru. Čeští odborníci zemi dávají jako odstrašující příklad toho, co by se mohlo stát i v tuzemsku. Seznam Zprávy přinášejí porovnání dosavadního průběhu epidemie v obou státech.

Článek

„Když se nerozmyslíme rychle, skončíme jako v Izraeli, nebo dokonce dojde ke zhroucení zdravotnictví,“ popisoval potřebu zavedení karanténních opatření v České republice v rozhovoru pro Seznam Zprávy ekonom a statistik Jakub Steiner.

A nebyl jediný, kdo židovskou zemi zmínil. Izrael je v poslední době často dáván jako příklad černého scénáře šíření nového koronaviru. Přitom to není tak dávno, kdy země sloužila naopak jako příklad úspěšného zvládnutí covid-19.

I v porovnání s Českou republikou, která nyní bojuje s rekordními nárůsty nakažených, je Izrael v daleko větších problémech. V zemi, která má necelých 9,2 milionu obyvatel, je totiž přes 172 tisíc pozitivně testovaných a čísla dále rostou. V současné době je ze 100 tisíc obyvatel průměrně 1 853 nakažených. To je téměř pětinásobek toho, kolik je jich v Česku.

A epidemie ve vysokém tempu nepolevuje. Ve státě, který má zhruba o milion a půl méně obyvatel než Česká republika, jen za středu přibylo přes šest tisíc nakažených. Téměř o čtyři tisíce více než v tuzemsku.

I v přepočtu na 100 tisíc obyvatel má Izrael denní přírůstek dlouhodobě násobně vyšší, než evidují čeští statistici.

V zemi se proto od pátečního odpoledne znovu vrací tvrdá opatření. Zavření škol, restaurací a obchodů, kromě těch s potravinami. Platí také zákaz vzdalování se od místa bydliště dál než na 500 metrů s výjimkou nezbytně nutných případů. Izrael již jednou drastickou karanténu zavedl, aktuální krok je reakcí na prudký nárůst případů.

Izrael však také výrazně více testuje. Ke čtvrtku se v zemi uskutečnily necelé tři miliony testů, téměř trojnásobek toho, co v Česku. Tomu odpovídá i přepočet na obyvatele: na jeden milion Izraelců vychází necelých 319 tisíc testů, zatímco v tuzemsku je to pro stejně velký vzorek mírně přes 100 tisíc.

V Izraeli podle čtvrtečních dat zemřelo v souvislosti s koronavirem 1 163 lidí, zatímco v České republice je to se 482 zemřelými necelá polovina. Naopak přes 126 tisíc lidí se v blízkovýchodní zemi z koronaviru již vyléčilo, tedy o více než 100 tisíc víc než v Česku.

Reklama

Související témata:

Doporučované