Hlavní obsah
Online

Konflikt mezi Izraelem a Palestinci si vyžádal přes 200 mrtvých

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Boje mezi Izraelem a Palestinci se odehrávají již několikátý den. Konflikt a dění s ním spojené sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Izraelská armáda v noci na dnešek zesílila bombardování palestinského Pásma Gazy, na město Gaza vypálila přes sto raket. Noční údery jsou popisovány jako zatím nejsilnější od začátku bojů.

- Izraelská armáda oznámila, že při jednom náletu zemřel velitel Islámského džihádu Husám abú Harbíd. Velel severní divizi skupiny a podle armády se podílel na útocích na izraelské civilisty a vojáky 15 let. Hamás a Islámský džihád uvedly, že mezi mrtvými je 20 jejich příslušníků, izraelská armáda ale tvrdí, že během týdne zabila mnohem více teroristů z těchto organizací.

- Vzájemné ostřelování Izraele a Pásma Gazy trvá už týden a vyžádalo si na dvě stě obětí. Podle palestinských zdravotníků zemřelo v Pásmu Gazy 200 lidí, včetně desítek žen a nezletilých, a na 1305 dalších lidí tam bylo zraněno. V Izraeli při ostřelování, s nímž začal minulé pondělí večer Hamás po několikadenních střetech Palestinců s policií ve východním Jeruzalémě, zemřelo deset lidí.

VÝVOJ SITUACE JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Reuters: Covid a konflikt, nemocnice v Gaze jsou přetížené na dvou frontách

    Nemocnice v Gaze čelily přetížení kvůli pandemii ještě předtím, než začátkem minulého týdne propukly boje s Izraelem. Nyní ke koronavirovým pacientům přibyli zranění, píše agentura Reuters. „Ministerstvo zdravotnictví bojuje v Pásmu Gazy na dvou frontách – na koronavirové a na další, obtížnější, kde jsou zranění,“ uvedl Marván abú Sáda, primář chirurgického oddělení nemocnice aš-Šifá.

    Pásmo Gazy je hustě zalidněný, úzký pobřežní pás země vklíněný mezi Izrael a Egypt. V enklávě, která má zhruba dva miliony obyvatel, je 13 nemocnic a 54 klinik. Aš-Šifá je největší a počet lůžek intenzivní péče nyní zdvojnásobila na 32. Celá nemocnice přitom disponuje 750 lůžky a potýká se s nedostatkem léků a potřebného vybavení, což místní lékaři přičítají Izraelem vedené a Egyptem podpořené blokádě. Izrael tvrdí, že blokáda má zabránit vyzbrojování teroristů.

    Nemocnice v Gaze přitom netrápí jen nedostatek léků. Začalo také docházet palivo pro generátory, na něž nemocnice spoléhají kvůli častým výpadkům proudu.

    Izrael tvrdí, že cílem blokády není zablokovat léky a humanitární zboží pro Gazu s tím, že za jakýkoli nedostatek mohou činy Hamásu, který v Gaze vládne od roku 2007. „Hamás vybudoval síť podzemních teroristických tunelů pod domovy Palestinců v Gaze, prostředky určené pro jejich zdraví a blaho přitom využil k rozšíření své teroristické mašinérie,“ uvedlo dnes na Twitteru izraelské ministerstvo zahraničí. Hamás obvinění odmítá.

  • Záběry ukazují ničivé důsledky leteckého úderu poblíž kanceláře BBC v Gaze

  • Další záběry leteckých úderů, izraelská armáda ničí infrastrukturu Hamásu

  • Reuters: Může Izrael bombardovat Gazu a získávat přátele v Perském zálivu?

    Pohled na zkázu v Gaze nejspíš Izraeli znesnadní cestu k největší diplomatické ceně, jíž je uznání od Saúdské Arábie. Zatím se však zdá, že další bohaté arabské státy Perského zálivu, které loni navázaly diplomatické vztahy s Izraelem, nemají v úmyslu to měnit, píše agentura Reuters.

    Zástupci arabských států společně odsoudili zásahy izraelské policie proti palestinským věřícím u jeruzalémské mešity Al-Aksá a izraelské bombardování Pásma Gazy, jež trvá už týden.

    Ve Spojených arabských emirátech i Bahrajnu, které loni pod záštitou USA navázaly diplomatické vztahy s Izraelem, oficiální kritiku Izraele ale nyní často z řad veřejnosti provází i vyváženější kritika, jež zahrnuje ostrá slova proti druhé straně konfliktu, píše Reuters.

    Ve Spojených arabských emirátech, které se již delší dobu vymezují proti politickým islamistickým hnutím, kritika Hamásu, jenž vládne v Pásmu Gazy, někdy dokonce připomíná tu izraelskou.

    „Hamás vypouští rakety z civilních čtvrtí, a když přijde odpověď, křičí: ‚Kde jsou Arabové a muslimové?‘ Udělali jste z Gazy hřbitov pro nevinné a děti,“ napsal na Twitteru Vasím Júsif, který je v SAE populární muslimský duchovní a má na Twitteru 1,6 milionu sledujících.

    Další obyvatel SAE Munsír Šihhí napsal: „Nebudu podporovat nebo soucítit s žádnou teroristickou skupinou, jako je Hamás, ať už jde o jakoukoliv věc, i když je zaobalena jako humanitární nebo náboženská. #Ne terorismu.“

  • Počet obětí v Gaze vzrostl na 200

    Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že od začátku konfliktu s Izraelem zemřelo již 200 Palestinců. Mezi oběťmi je 59 dětí a 35 žen, píše BBC. Dalších 1305 lidí bylo zraněno.

  • Kuvajt si předvolal českého velvyslance

    Kuvajt si v pondělí předvolal velvyslance České republiky Martina Dvořáka. Stalo se tak poté, co jeho příspěvek na sociálních sítích na podporu Izraele vyvolal u veřejnosti kritiku.

    Na svém instagramovém účtu Dvořák zveřejnil fotografií s izraelskou vlajkou. „Stojím za Izraelem,“ napsal. V pondělí velvyslanec příspěvek smazal a zveřejnil omluvný dopis, v němž prohlásil, že toho lituje.

  • AFP: Boj o byty v Jaffě je symptomem napětí mezi tamními Araby a Židy

    Isráa Džarbúová nechodí do práce už týden, protože má strach, že na ni v autobuse zaútočí Židé. Žije v Jaffě, která je domovem jak Židů, tak Arabů a kde se v minulých dnech tak jako v dalších izraelských městech konaly potyčky mezi příslušníky obou komunit, píše agentura AFP. „Všimnou si, že jsem věřící, není tady bezpečno,“ říká sedmadvacetiletá muslimka v hidžábu, která pracuje jako pokladní.

    Židovský student David Švec ve čtvrtek vyšel z talmudské školy v téže čtvrti, v níž žije tato izraelská Arabka. Arabové ho napadli kamením, zapálili přítelovo auto a synagogu. „Když se večer vracíme domů, chodíme jenom ve skupinách a s policejní eskortou,“ říká čtyřiadvacetiletý muž a současnou situaci označuje za džungli.

    V přístavní Jaffě, kde je za normálních okolností živo v barech a restauracích, teď hlídá uzavřené ulice jízdní policie a hlídkují tam policisté s automaty. Izrael se tak snaží zklidnit napětí mezi židovskými občany a Araby, kteří tvoří pětinu obyvatelstva. Při nepokojích zemřel jeden člověk, poničeny byly mešity, synagogy, hřbitovy, restaurace, auta i divadlo. Při výbuchu zápalné bomby v domě v Jaffě byl zraněn dvanáctiletý muslim a musel být hospitalizován.

    Násilností přibylo po 10. květnu, kdy palestinský Hamás začal s raketovými útoky na Izrael, který pak zahájil masivní vojenskou operaci.

  • Blinken vyzval Izrael a Palestinu k ochraně civilistů

    Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil silné znepokojení nad stupňujícími se násilnostmi mezi Izraelem a Palestinci a vyzval obě strany, aby chránily životy civilistů. Spojené státy podle Blinkena intenzivně pracují na ukončení násilí a budou ve svých diplomatických snahách pokračovat. Šéf americké diplomacie to řekl na tiskové konferenci v Dánsku, kde dnes jednal s premiérkou země Mette Frederiksenovou.

    Washington je podle Blinkena zděšen tím, jakému nebezpečí jsou v izraelsko-palestinském konfliktu vystaveni zdravotníci a novináři. Izrael Spojené státy požádaly, aby jim poskytl detaily o oprávněnosti sobotního útoku na budovu v Gaze, v níž sídlila zahraniční média.

  • Izraelská armáda tvrdí, že zabila jednoho z velitelů skupiny Islámský džihád

    Izraelská armáda v noci na dnešek zesílila bombardování palestinského Pásma Gazy, na město Gaza vypálila přes sto raket. Noční údery jsou popisovány jako zatím nejsilnější od začátku bojů. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze oznámilo, že o život přišel další Palestinec.

    Izraelská armáda oznámila, že při jednom náletu zemřel velitel Islámského džihádu Husám abú Harbíd. Velel severní divizi skupiny a podle armády se podílel na útocích na izraelské civilisty a vojáky 15 let. Hamás a Islámský džihád uvedly, že mezi mrtvými je 20 jejich příslušníků, izraelská armáda ale tvrdí, že během týdne zabila mnohem více teroristů z těchto organizací.

  • Záběry zničeného izraelského bytu po zásahu raketou Hamásu

    Záběry zničeného izraelského bytu po zásahu raketou Hamásu.Video: twitter.com/IDF

  • Video: Izraelská armáda ničí infrastrukturu Hamásu

    Izraelská armáda ničí infrastrukturu Hamásu. Video: AP

  • Izraelská armáda dezinformacemi vlákala před útokem do tunelů radikály

    Matoucí tweet izraelské armády, který minulý týden naznačoval začátek pozemní operace v Pásmu Gazy, byl záměrnou dezinformací, uvedl izraelský list Jerusalem Post. Cílem prý bylo vlákat ozbrojence z palestinských organizací Hamás a Islámský džihád do systému podzemních tunelů, na které poté izraelské letectvo zahájilo masivní údery. Na základě tweetu o začátku pozemní operace v Gaze informovala některá zahraniční média, včetně listu The Washington Post nebo stanice ABC.

  • Izraelská armáda provedla od minulého pondělí 1180 útoků na Gazu

    Izraelská armáda v dnešní bilanci týdenních bojů uvedla, že od pondělí provedla 1180 útoků na Gazu a Hamás na Izrael vypálil 3150 raket, z nichž 460 hranici nepřelétlo a spadlo na území Pásma Gazy. Letectvo podle armády provádí „rozsáhlé údery“ na Pásmo Gazy a zaměřuje se na „teroristické cíle“.

    Starosta Gazy Jahjá Sarrádž řekl, že nálety způsobují rozsáhlé hmotné škody. Jediné elektrárně, která je v Gaze, dochází podle něj palivo, už nyní je třeba přerušovat dodávku elektřiny denně i na 12 hodin, voda z vodovodního řadu není pitná. „Za 14 dní své práce jsme neviděl srovnatelnou míru ničení, ani za války v roce 2014,“ sdělil záchranář Samír Chatíb s odkazem na minulý velký konflikt mezi Izraelem a Hamásem, který trval 50 dní.

  • Čína se nabídla, že bude hostit mírová jednání

    Čína jako současný předsedající stát na nedělní debatě Rady bezpečnosti OSN navrhla, že by mohla hostit mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci. Informoval o tom server South China Morning Post.

    Čínský ministr zahraničí Wang I, který nedělní debatě předsedal, také řekl, že Čína vyzývá Spojené státy, „aby zaujaly spravedlivé stanovisko a spolu s ostatními státy pomohly Radě bezpečnosti situaci zklidnit“.

  • Další debata OSN o izraelsko-palestinských bojích nepřinesla výsledek

    Nedělní debata Rady bezpečnosti OSN svolaná kvůli izraelsko-palestinským bojům nepřinesla konkrétní výsledek. Čína jako současný předsedající stát vyzvala USA, aby změnily svůj postoj, protože svým dosavadním přístupem brání Radě hovořit o Palestině jednotným hlasem. Konflikt začal před týdnem a podle agentury Reuters jej nepřežilo téměř 200 Palestinců a deset Izraelců.

    Rada bezpečnosti OSN o krizi jednala už potřetí, tentokrát poprvé veřejně. USA, které jsou blízkým spojencem Izraele, dosud blokovaly společné prohlášení, jež mělo odsoudit Izrael za násilí a vyzvat k příměří. Nedělní debaty, která se konala na žádost Číny, Norska a Tuniska, se zúčastnili i zástupci Palestiny a Izraele.

  • Izrael uvedl, že se podařilo zničit kilometry podzemních tunelů Hamásu

    Izraelská armáda uvedla, že se jí podařilo zničit patnáct kilometrů dlouhou síť tunelů a devět domovů předních představitelů Hamásu, informoval zpravodajský server Al-Džazíra. Sítě podzemních tunelů využívá Hamás k přesunu zbraní. Armáda v neděli rovněž připustila, že při útoku na síť tunelů Hamásu pod silnicí v Gaze spadly civilní domy, což si vyžádalo civilní oběti.

  • Kanadský premiér odsoudil antisemitismus i islamofobii

    Kanadský premiér Justin Trudeau na Twitteru odsoudil projevy antisemitismu i islamofobie. Vyjádřil se tak k demonstracím, během kterých se v kanadském Montrealu střetli příznivci Izraele i Palestinců. „Každý má v Kanadě právo na pokojné shromažďování a vyjádření svobodného projevu,“ uvedl v tweetu. „Ale nemůžeme a nebudeme tolerovat antisemitismus, islamofobii nebo nenávist jakéhokoli druhu.“

  • Vzájemné ostřelování už má nejméně 200 obětí

    Vzájemné ostřelování Izraele a Pásma Gazy trvá už týden a vyžádalo si na dvě stě obětí. Podle palestinských zdravotníků zemřelo v Pásmu Gazy k nedělnímu večeru 197 lidí, včetně desítek žen a nezletilých, a na 1 200 další lidí tam bylo zraněno. V Izraeli při ostřelování, s nímž začal minulé pondělí večer Hamás po několikadenních střetech Palestinců s policií ve východním Jeruzalémě, zemřelo osm lidí.

  • Reportéři bez hranic chtějí vysvětlit izraelské nálety na budovy médií v Gaze

    Organizace Reportéři bez hranic (RSF) podala stížnost k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) kvůli izraelskému bombardování budov v Pásmu Gazy, v nichž měla kanceláře různá média. Informovala o tom agentura AP, jejíž kancelář sídlila v domě vybombardovaném v sobotu. RSF žádá, aby ICC vyšetřil, zda tyto nálety nebyly válečnými zločiny.

    Podle RSF byly za poslední týden v Pásmu Gazy zničeny kanceláře 23 zahraničních či místních médií. Tato mezinárodní nevládní organizace ve stížnosti k ICC uvedla, že izraelská armáda „záměrně cílí na mediální organizace a záměrně ničí jejich vybavení“. Tyto útoky podle RSF „snižují či ničí kapacitu médií informovat veřejnost“.

Reklama

Hlavní zprávy