Hlavní obsah

Izraelci analyzovali miliardy spermií, aby vyvrátili rozšířený hoax

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Lékařka ze známé jeruzalémské nemocnice Hadasa zkoumala, jak se liší sperma odebrané před očkováním a po něm. Žádný rozdíl neobjevila, a vyvrátila tak fámy o tom, že vakcíny ovlivňují plodnost.

Článek

Vakcíny od společnosti Pfizer nemají vliv na kvalitu spermatu, tvrdí vůbec první izraelská studie tohoto druhu. Váhajícím párům, které plánují mít děti, nabízí ujištění, že očkování jejich plány nijak neohrozí. Zatímco v prostředí českých internetových diskuzí se často objevují hoaxy o tom, že vakcíny mohou poškodit plodnost žen, v Izraeli se tyto fámy týkají i mužů.

Lékařka Myriam Safraiová z nemocnice Hadasa analyzovala vzorky spermatu od 72 mužů, aby zjistila, zda očkování nějak ovlivní motilitu (samovolný pohyb) a počet spermií. „Někteří lidé se obávají, že očkování poškozuje sperma, tato studie je ale uklidňuje,“ řekla lékařka serveru Times of Israel. „Když si uvědomíme, že tu máme výzkum, podle něhož covid-19 poškozuje sperma u 25 až 30 procent případů, je jasné, že muži, kteří chtějí mít dítě, by se měli nechat očkovat,“ tvrdí Safraiová, jejíž specializací je právě léčení neplodnosti.

Svůj výzkum provedla lékařka na základě šířících se hoaxů o tom, že vakcíny snižují fertilitu. Na jejich základě někteří lidé s očkováním váhají. Zjistila dokonce, že zatímco v běžné populaci je očkováno přes 70 procent mužů, mezi pacienty léčícími si neplodnost je to ale jen 58 procent. „Tito lidé přistupují k očkování méně, protože se bojí, že poškodí jejich sperma,“ všimla si lékařka.

Muži s různou kvalitou i počty spermií

Její studie je k přečtení zde, zatím ale nebyla podrobena recenzování. Na rozdíl od předešlé studie, která se tímto tématem také zabývala, ji ale autorka provedla na větším počtu lidí, a také šlo o muže, kteří byli jejími pacienty, a tedy řešili problém, že se jejich partnerkám nedaří otěhotnět. Ne všichni přitom měli problémy s počtem nebo pohybem spermií, část mužů docházela do nemocnice v souvislosti s problémy s plodností svých partnerek. V předchozí studii mělo problémy se spermatem pouze osm zkoumaných pacientů.

Safraiová zdůraznila, že její studie zkoumá širokou paletu mužů s různou kvalitou i počty spermií. Zatímco muži s normálním spermatem nejsou hoaxy tolik zasaženi, ti, kteří mají problémy, mají větší tendenci těmto falešným zprávám věřit.

Zatímco koronavirus tedy podle řady studií sperma poškozuje, vakcíny zjevně ne. Izraelské úřady tak vyzývají ženy, které chtějí otěhotnět, aby se kvůli dobrému průběhu těhotenství naočkovaly, a stejně tak muže, kterým zase vakcíny ochrání jejich spermie.

Reklama

Související témata:

Doporučované