Hlavní obsah

Izraelci loni zbourali rekordní počet palestinských domů. Lidskoprávní organizace mluví o válečném zločinu

Izraelci v roce 2016 srovnali se zemí rekordní počet palestinských objektů. Lidé jsou bez domova i bez práce.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Izraelské úřady nařizují stále častěji demolice palestinských obydlí, přestože svět volá po jejich zastavení.

Článek

Izraelské úřady nechaly v roce 2016 zbořit rekordní počet obydlí Palestinců v oblasti Západního břehu Jordánu. Podle Úřadu pro koordinaci humanitární činnosti OSN (OCHA), který situaci sleduje, izraelské úřady nechaly zbourat nebo zabraly 1089 palestinských domů, přístřešků a dalších objektů.

Izraelci tak připravili o obydlí 1593 Palestinců. Čísla jsou nejvyšší od roku 2009, kdy OCHA začal demolice sledovat.

Přestože Evropská unie vyzvala izraelské úřady již koncem roku 2015, aby s demolicemi a s tím související konfiskací hospodářských zvířat přestaly, v dalším roce se počet případů ještě zvýšil. Lidskoprávní organizace Human Rights Watch demolice označila za válečný zločin.

S demolicemi Izrael pokračuje i po Novém roce. OCHA informoval na Twitteru 5. ledna o demolici v palestinském městečku Jinsafut.

S demoličním příkazem ztrácí obyvatelé nejen obydlí, ale často i obživu. Například 5. prosince došlo k demolici stánku palestinské rodiny, která prodávala nápoje a sendviče. Podobně 19. prosince nechaly izraelské úřady srovnat se zemí půjčovnu aut. Při demolici zabavily i dva vozy. V obou případech, stejně jako v dalších 190, které zmapovala al-Džazíra, úřady rozhodovaly na základě chybějícího izraelského stavebního povolení.

Demoliční příkaz Izrael používá rovněž jako formu trestu. Palestinci se však bouří, že je izraelské soudy trestají za činy, které vůbec nespáchali.

Al-Džazíra například uvádí příběh Palestince Khalida. Izraelské úřady vydaly demoliční příkaz na jeho dům poté, co prohlásily, že jeden z jeho šesti synů spáchal vraždu. Syna odsoudily k tak dlouhému odnětí svobody, že z vězení zřejmě nevyjde. Jenže bezprostředně po vraždě izraelská policie zatkla i otce a s spolu s ním jeho čtyři syny. O rok později, když byli nedaleko Khalidova domu zabiti dva Izraelci a policie z činu podezřívala Palestince, úřady vydaly demoliční příkaz.

Izraelská organizace Be-celem, která kontroluje dodržování lidských práv na sporných územích, považuje demolici za pomstu.

Počet demolic na Západním břehu Jordánu stoupl oproti roku 2015 dvojnásobně. Údaj v grafu pro rok 2016 nezahrnuje listopad a prosinec.

Izrael se hájí tím, že Palestinci staví svá obydlí bez stavebního povolení. Jenže izraelské úřady vyhoví jen zlomku žádostí. Televize al-Džazíra uvádí jen dvě procenta schválených žádostí. Podle OCHA každoročně vznikne tisícovka staveb bez příslušného povolení. Velkou roli v nařizování demolic hrají i politické nepokoje zejména v oblasti Východního Jeruzaléma.

Východní Jeruzalém začal po šestidenní válce v roce 1967 okupovat Izrael. Izraelský parlament vydal v roce 2003 zákon, podle kterého je sjednocený Jeruzalém považován za hlavní město židovského státu. OSN a ostatní státy světa ale zákon neuznaly a jako hlavní město si Východní Jeruzalém nárokují Palestinci.

Rezoluce OSN: Opusťte palestinská území

Právě na území Východního Jeruzaléma probíhá velká část demolic. Podle OCHA Palestinci vnímají demolice jako nástroj kontroly palestinského obyvatelstva na okupovaném území. Situaci komplikují izraelské osady, které OSN považuje za nelegální a za součást vysídlovací politiky vůči Palestincům.

V prosinci loňského roku vydala Rada bezpečnosti OSN rezoluci, která požaduje, aby Izrael okamžitě ukončil veškeré osídlování okupovaných palestinských oblastí včetně Východního Jeruzaléma.

Území Západního břehu Jordánu se rozléhá na bezmála šesti tisících čtverečních kilometrech na pravém břehu řeky Jordán. Obývají jej Izraelci i Palestinci. V 60. letech oblast obsadili Izraelci, kteří jej dodnes okupují a nazývají „spornou“.

Reklama

Doporučované