Hlavní obsah

Izraelská armáda v reakci na raketovou palbu zaútočila na Pásmo Gazy. Dva členové Hamásu zemřeli

Izraelci provedli nálet na Pásmo Gazy jako odplatu za raketové útokyVideo: AP

 

Reklama

Při izraelském útoku na palestinské Pásmo Gazy přišli o život dva členové tamního radikálního hnutí Hamás. Při protestech na hranicích Pásma Gazy a Izraele byl zastřelen jeden Palestinec.

Článek

Izraelská armáda provedla v noci z pátku na sobotu útok na palestinské Pásmo Gazy. Jde o odplatu za páteční raketovou palbu z Pásma na Izrael, kdy radikálové vypálili nejméně tři rakety. Právě v pátek se v muslimském světe konaly rozsáhlé protiamerické a protiizraelské protesty. Ty vyvolal výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa, když označil Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Na palestinském území zemřel při protestech jeden člověk. Je jím třicetiletý civilista Mohammed Al-Masri. Izraelské ministerstvo zdravotnictví původně mluvilo o dvou obětech, nakonec však potvrdilo jednoho mrtvého. Stovky lidí, včetně žen a dětí, byly zraněny. Palestinci protestovali také na hranici Pásma Gazy s Izraelem. Na izraelské vojáky posílali hořící pneumatiky a házeli na ně kamení. Izraelská armáda jim odpověděla střelbou a údajně použila i slzný plyn.

Izraelská armáda dnešní útok potvrdila v prohlášení, v němž se uvádí, že letadlo zaútočilo na čtyři „objekty teroristického Hamásu - na dvě dílny na výrobu zbraní, na zbrojní skladiště a vojenský komplex”. Hamás smrt dvou svých členů potvrdil.

Kvůli napjaté situaci v regionu vyzvalo v pátek české Ministerstvo zahraničních věcí české občany k obezřetnosti v Izraeli a na palestinských územích.

Reklama

Doporučované