Hlavní obsah

Izraelský sportovec otestoval olympijské postele. Teď se za video omlouvá

Izraelci zkoušející, kolik toho snese lepenková postel z olympijské vesničky. (Video: tiktok.com/@bwangah)Video: tiktok.com/@bwangah

 

Reklama

Izraelský olympionik se omluvil za zveřejnění videa, ve kterém s dalšími sportovci až do úplného zničení testují, kolik vydrží olympijské lepenkové postele. Video, které si získalo mnoho zhlédnutí, nakonec smazal.

Článek

Izraelský baseballista Ben Wanger se omluvil za video, ve kterém s dalšími členy týmu zkouší, kolik jich unese lepenková postel. Na těch letos spí sportovci v olympijské vesničce v Tokiu. Video Wanger sdílel na sociální platformě TikTok a za necelý den si získalo přes 445 tisíc zhlédnutí.

„Obdržel jsem mnoho otázek ohledně postelí v olympijské vesnici. Tak ji otestujeme a uvidíme, kolik Izraelců je potřeba k rozbití jedné z těchto kartonových postelí,“ říká izraelský olympionik na začátku videa. Na lepenkové posteli skáče nejdříve sám, později se k němu přidávají další členové týmu. Ke zničení postele dojde až při výskoku 9 z nich. Na konci videa je záběr na zbytky postele.

Debatu kolem lepenkových lůžek rozvířil na sociálních sítích ještě před začátkem olympiády americký vytrvalec Paul Chelimo. „Postele jsou z lepenky a je to kvůli tomu, aby se zamezilo intimním stykům mezi sportovci. Postele unesou váhu jediné osoby, což zamezí situacím nad rámec sportu,“ uvedl na svém twitterovém účtu.

Opravdový důvod, proč jsou v olympijské vesničce lepenkové postele, ale spočívá v něčem jiném. Organizátoři se pro ně rozhodli s cílem udělat z olympiády událost co nejšetrnější k životnímu prostředí. Lepenkovými postelemi, které budou po skončení her recyklovány, má olympiáda podporovat udržitelnost.

Letošní olympiáda už má ale na kontě jednu aféru, která obraz „zelených“ her dosti problematizuje. Vlna kritiky se na pořadatele před několika dny snesla kvůli vyhození 4 tisíc netknutých jídel, která měla být určena pro dobrovolníky.

Wangerovy záběry se na sociálních sítích setkaly s kritikou, proto je následně smazal. Svou omluvu zveřejnil na stejné platformě jako původní video. Postel, kterou zničili, byla údajně navíc a nikdo na ní nespal. Stejně měly být po konci her recyklovány, uvedl izraelský baseballista.

„Omlouvám se moc všem, které moje video pohoršilo. Neměli jsme v úmyslu být neuctiví, chtěli jsme jenom ukázat, jak efektivní a pevné jsou postele v olympijské vesničce,“ řekl sportovec ve videu. „Spát na těchto postelích se nám ve skutečnosti líbí a myslíme si, že jsou skvělou udržitelnou volbou pro budoucnost olympijských her,“ dodal Wanger s tím, že si velmi váží organizační práce Japonska.

Situací se podle informací zpravodajského portálu The Times of Israel následně zabývala i Izraelská olympijská komise. Po zhlédnutí videa údajně zkontaktovala manažera baseballového týmu a chování sportovců odsoudila.

K incidentu se vyjádřil také mluvčí japonské společnosti Airweave, která lepenkové postele vyráběla. Podle něj se dalo očekávat, že někteří medailisté budou na posteli skákat nadšením. Na hromadný výskok devíti osob se ale jejich firma nepřipravovala. „Jsme hlavně rádi, že se sportovci nezranili,“ uvedl mluvčí Airweave pro The Japan News.

Reklama

Související témata:

Doporučované