Hlavní obsah

Jablonec urychlí výstavbu dešťové kanalizace, díky tomu ušetří

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jablonec nad Nisou urychlí výstavbu dešťové kanalizace v dolním centru města původně plánovanou až na další roky.

Článek

Díky koordinaci prací s ostatními vlastníky sítí v této oblasti ušetří zhruba třetinu z původně předpokládaných nákladů na tuto etapu, která měla přijít na 1,8 milionu korun. Nebude navíc nutné znovu rozkopat ulici U Zeleného stromu, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

První etapa výstavby dešťové kanalizace a rozsáhlá obnova inženýrských sítí komplikují dopravu v Jablonci od poloviny března. Neprůjezdná zůstane do konce července křižovatka ulic Poštovní a Budovatelů, která je součástí silnice I/14, včetně mostu k ulici U Balvanu. Pak se práce přesunou vzhůru Poštovní ulicí po částech až po křižovatku s Libereckou a zároveň začne rekonstrukce sítí v oblasti Anenského náměstí. Práce tam měly začít už loni, kvůli námitkám podnikatelů a obyvatel je ale město muselo odložit. S objížďkami tam musí motoristé počítat až do podzimu.

Aby ušetřilo a snížilo dopravní zátěž v budoucnu, chce město ještě letos stihnout také část druhé etapy dešťové kanalizace v ulicích U Zeleného stromu a Soukenné, na Anenském a Dolním náměstí, která se má dělat až v roce 2022. Ještě letos chce nechat radnice položit část odtokové stoky z budoucí retenční nádrže, kterou plánuje vybudovat na Anenském náměstí. Stoka povede překopem pod ulicí U Zeleného stromu, která je součástí silnice I/14, a končit bude v korytě Lužické Nisy.

„Stavbu koordinujeme s rekonstrukcí jednotné kanalizace a vodovodu, kterou provádí Severočeská vodárenská společnost, a s rekonstrukcí plynovodu, již realizuje GasNet. Oba správci sítí budou opravovat už letos, rozhodli jsme se k nim připojit s vlastní částí projektu, abychom do silnice první třídy nezasahovali znovu v roce 2022, a neobtěžovali tak Jablonečany i řidiče opakovaným výkopem a uzavírkou komunikace,“ řekl náměstek primátora Petr Roubíček (ODS). Díky spojení projektů ušetří Jablonec zhruba 570.000 korun, které by musel zaplatit za obnovu povrchu frekventované komunikace.

Reklama

Doporučované