Hlavní obsah

Jak a v čem správně nosit miminko a tip na „tábor” pro kojence

Při nošení by měla být záda dítěte do kulata a kolena v úrovni kyčelních kloubů.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nosítka nebo šátky jsou stále oblíbenější. Miminko je v nich upoutáno k tělu, cítí se bezpečně a nepláče, slyší tlukot srdce a rodiče mají volné ruce. Navíc je šátek logicky mnohem skladnější než kočárek. Jak ale vybrat správné nosítko a na co si dát pozor?

Článek

Další díl Mamablogu, pořadu pro mámy od mámy, přináší odpovědi od odborníků. „Při nošení jsou dvě zásadní věci. Nožičky musí být do písmene M a zádíčka do písmene C,” říká Natálie Bezděková z Baby Group s tím, že jinak by hlavička tlačila na páteř a ta by se pak mohla bortit. U nožiček by zase špatným nošením mohlo dojít k displazii kyčelního kloubu. Jak taková pozice vypadá v praxi, uvidíte ve videu nahoře.

Nosítko navíc musí být pohodlné i pro rodiče. Mělo by tedy mít široký bederní pás a široké ramenní pruhy, aby nikde netlačilo a nebolela z něj záda.

Zatímco někdo upřednostňuje ergonomická nosítka, jiný nedá dopustit na klokanku nebo šátek. Každý by si ale měl ještě před nákupem odpovědět na několik otázek - třeba jak dlouho chce dítě nosit a jak často. A tomu výběr uzpůsobit.

Nošení pomáhá psychickému vývoji miminka, úzkostlivá mimina se při blízkém kontaktu zklidní a přestanou plakat. Někteří fyzioterapeuti ale varují, že pokud se dítě pohybově správně nevyvíjí, může nošení miminka takový nesprávný pohybový vývoj prohloubit.

Už 17. díl Mamablogu přináší také tip na pobyt, který je vhodný i pro malá miminka. Po celý rok se totiž v Jizerských horách konají pobyty, během kterých se už i malá  miminka zdokonalují v plavání a menší děti si kromě toho i užívají (spolu s rodiči) klasických táborových hrátek.

Nosíte děti? Dejte nám vědět prostřednictvím aplikace Videokomentáře nebo na Instagramu @mamablog_eda.tob.

Reklama

Související témata:

Doporučované