Hlavní obsah

Jak dodržují EET a vydávání účtenek? Seznam byl na první kontrole s ČOI

 

Reklama

Po týdnu fungování elektronické evidence tržeb vyrazila Česká obchodní inspekce na vůbec první kontrolu.

Článek

Kontrolovat elektronickou evidenci tržeb nemají inspektoři v popisu práce. Co ovšem kontrolují, je to, zda doklad o zaplacení má všechny potřebné náležitosti. Například, jestli jsou všechny položky vypsány zvlášť, kvůli případné reklamaci. Jak již Seznam před časem upozornil, základní údaje, které jsou povinné na účtence pro EET, totiž při případné reklamaci nestačí.

Redakce Seznam Zprávy byla v pátek přítomna vůbec první kontrole České obchodní inspekce v restauraci nedaleko Pražského hradu. Vše bylo v tomto případě v pořádku - účtenka naplňovala povinnosti EET a správně byl i doklad o zakoupení.

Přes 39 tisíc podnikatelů už 9 dní posílá účtenky do systému, do teď jich dorazilo na 22 milionů. Podle Finanční správy systém funguje dobře a většina restaurací nemá s jeho odezvou problémy. Zároveň ale její úředníci dostali už zhruba 800 stížností od lidí.

Ve většině případů zákazníci uvádějí, že nedostali účtenku, nebo neobsahovala všechny povinné údaje. Objevily se už ale i případy technického obcházení systému. Například úmyslným odpojením od internetu a zpětném mazání účtenek.

Stovky přerušených živností

Seznam už včera informoval o dalším úhybném manévru některých podnikatelů před hrozící finanční kontrolou. Podle analýzy živnostenského rejstříku, který pro nás zpracovala společnost CRIF, část restauratérů fiktivně zrušila byznys. Od začátku prosince přerušila původní živnost a zároveň si zažádala o novou, aby se úřady nedostaly k údajům z doby před EET.

Zatímco loni v listopadu přibylo v pohostinství 816 nových živností, letos to byl prakticky dvojnásobek - 1623, a podobně vzrostl i poměr přerušených oprávnění. V prvních prosincových dnech navíc trend pokračoval.

Odpoutat se od minulosti. Podnikatelé v pohostinství otevírají nové živnosti.

Reklama

Doporučované