Hlavní obsah

Jak dopadne vládní krize? Harmonogram, scénáře a hlavní role

Foto: Seznam

Babiš v pátek otočil a přidal se ve sporu o ministra kultury na stranu prezidenta.

Reklama

Spor o výměnu ministra kultury trvá už čtvrt roku. Přes víkend nabraly události nový spád, v příštím týdnu navíc proběhne několik důležitých schůzek, které mohou vládní agónii ukončit.

Článek

Vládu čeká perný týden, ve kterém se může rozhodnout o jejím dalším osudu.

V pondělí se poprvé od vypuknutí krize kolem kandidáta na ministra kultury Michala Šmardy (ČSSD) setkají premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

Babiš si spolupráci s vicepremiérem Hamáčkem doposud chválil, v pátek ale uvedl, že jsou sociální demokraté nejednotní a hledají důvody pro odchod z vlády. Hamáček později na Twitteru napsal, že si ČSSD ve vládě přeje být, ale za předpokladu, že bude dodržována Ústava a rozpočet umožní fungování jejích ministerstev.

O situaci bude Andrej Babiš mluvit i s prezidentem Milošem Zemanem, schůzka by měla proběhnout v úterý v Lánech. Ve stejný den se hlava státu sejde i s předsedou Pirátské strany Ivanem Bartošem a šéfem KDU-ČSL Markem Výborným. Situaci okolo Michala Šmardy projedná také předsednictvo ČSSD. Postup probere na páteční schůzi.

Premiér na straně prezidenta

Andrej Babiš se v pátek otevřeně přidal na stranu prezidenta. „Sdílím stejný názor jako pan prezident. Že pan Šmarda – hlavně po jeho nespočetných mediálních vystoupeních – není dobrý kandidát. Já říkám za sebe: S tímhle pánem já ve vládě nebudu,“ řekl premiér po návratu z dovolené pro večerní zprávy TV Prima.

V neděli Babiš v rozhovoru pro server iDnes uvedl, že byl měl místopředseda ČSSD Michal Šmarda sám odstoupit od nominace na post ministra kultury a tím vyřešit vládní krizi. „Předpokládám, že pan Šmarda sám, aby odblokoval situaci, řekne, že o to nestojí a ČSSD přijde s jiným jménem,“ řekl Babiš.

Babiš v rozhovoru odmítl, že by on nebo Zeman porušili Ústavu. Navíc řekl, že nejmenováním Šmardy neporušuje ani koaliční smlouvu. „Předseda vlády by měl, by měl, by měl, by měl (sic) návrh předsedy příslušné koaliční strany respektovat,“ řekl Babiš.

Rekonstrukce vlády

Babiš může v případném mediálním sporu o to, kdo vlastně porušil koaliční smlouvu, využít ještě dalších kliček. V článku pět například stojí: „Dojde-li v koalici k situaci, kdy nedojde k dohodě o řešení koaličního sporu, v případě, kdy 5 ministrů jmenovaných za koaliční stranu ČSSD podá prostřednictvím předsedy vlády demisi do rukou prezidenta, podá do 7 dnů předseda vlády a spolu s ním, jeho prostřednictvím, všichni ministři navržení hnutím ANO 2011.“

Demisi by ale nepodalo pět ministrů, nýbrž čtyři. Staněk už totiž ministrem není. Ministr zemědělství Miroslav Toman bývá navíc označován za Zemanova koně, jeho případná rezignace tak není jistá. S premiérem ho mimochodem svazuje také bruselská zpráva o střetu zájmů při pobírání dotací.

Více v analýze Seznamu:

Opozici chybí 101 hlasů potřebných k vyslovení nedůvěry vládě, a nic na tom nezmění ani odchod ČSSD. Babiš pravděpodobně získá přímou či nepřímou podporu KSČM, SPD, Trikolóry či odpadlíků některých stran včetně ČSSD. Například Jaroslav Foldyna (ČSSD) prohlásil, že podpoří i případnou vládu bez sociální demokracie.

Hamáček mezi kladivem a kovadlinou

„Pan premiér chce slyšet, zda chce být ČSSD ve vládě. Řekli jsme to několikrát, ale můžu to zopakovat. Ano, za předpokladu, že bude dodržována Ústava a koaliční smlouva a schválený rozpočet nám umožní fungování našich ministerstev,“ uvedl v sobotu Hamáček.

Místopředseda vlády má ale těžkou pozici. Na Zemana ani Babiše nemá žádnou páku. Ústavní žalobu na prezidenta nejspíš zablokuje dolní komora a vyslovení nedůvěry vládě je v tuto chvíli také nepravděpodobné. Pokud ale Hamáček tlaku ustoupí, přijde o podporu v čele strany.

Nechtěný ministr a třetí vládní strana

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda prohlásil, že se kandidatury na ministra kultury vzdát nechce. Pokud by se vedení strany rozhodlo nominaci na post šéfa resortu změnit, bude to respektovat.

„Když ale Jan Hamáček bojuje za nějakou věc, tak ho nebodnu zezadu do zad a neřeknu mu, že mu na ten jeho boj kašlu. To je věc, která se nedělá a týmový hráč ji udělat nemůže,“ řekl Šmarda pro sobotní Právo.

Koalice ANO a ČSSD formálně vládne díky podpoře Komunistické strany Čech a Moravy. Její předseda Vojtěch Filip pro server Novinky.cz řekl, že komunisté případný rekonstruovaný kabinet premiéra Babiše podpoří. Vyloučil ale, že by KSČM vstoupila do Babišovy vlády.

Reklama

Doporučované