Hlavní obsah

Jak dovolenou stráví Evropané? Češi našetřili méně, k moři nepotřebují

Foto: Profimedia.cz

K moři se letos chystá 37 procent dotázaných Čechů. Větší část plánuje strávit dovolenou v přírodě mimo turisticky rušné oblasti.

Reklama

Vloni Evropané šetřili, letos na dovolenou vyrazí většina dotázaných. Češi si na rozdíl od Italů prázdniny u moře odpustí – nejčastěji vyrazí na Slovensko. Plánují také utratit méně peněz než jiní občané starého kontinentu.

Článek

Ačkoli bylo loňské léto jednou z mála příležitostí, kdy se dalo na chvíli zapomenout na pandemii a někam odcestovat, mnozí byli zdrženliví a opatrní. Minulý rok si letní radovánky neodpustilo pouze 41 procent Evropanů, letos však má plány na cesty více než polovina dotázaných. Vyplývá to z každoročního průzkumu Holiday Barometer společnosti Europ Assistance, který proběhl v květnu tohoto roku v 11 zemích Evropy. Postoje a plány na letní dovolenou zjišťuje firma celosvětově už dvacátým rokem, letos poprvé zapojila české respondenty.

Na dovolenou se letos těší nejvíce Italů a Francouzů (67 procent). Italové ji pak ze všech zkoumaných národů nejvíce plánují strávit ve své domovině (61 procent). Co se týče Čechů, oproti loňským 45 procentům si dovolenou letos neodpustí 65 procent dotázaných. Mezi Čechy je také nejmenší zájem trávit dovolenou u moře (37 procent), pro letošní léto spíše táhnou prázdniny v přírodě mimo rušné turistické destinace.

Foto: Europ Assistance

Zatímco lidé z ostatních zemí by rádi cestovali k moři, Češi plánují své pobyty spíše v přírodě mimo rušné turistické oblasti.

Vloni šetření, letos dovolená

Průměrný rozpočet na dovolenou je v přepočtu 40 tisíc korun. Například němečtí cestovatelé jsou připraveni své nároky snížit, do rozpočtu nechce zasahovat 31 procent lidí. Češi mají v porovnání s ostatními odloženo peněz méně, 74 procent tuzemských turistů je ochotno utratit nejvýše 27 000 korun, a to ideálně za dva lidi. Poláci, kteří na tomto žebříčku skončili za Čechy poslední, pak 22 tisíc.

Pandemie mnohým Čechům připravila finanční problémy, pro jiné to však byla příležitost k šetření. Na dovolenou si během měsíců izolace odkládalo 59 procent dotázaných. Polovina z nich pak za prázdniny našetřené peníze plánuje utratit hned po krizi, vyplývá z průzkumu skupiny EOS, který se zabýval vlivem koronavirové krize na finanční situaci obyvatel v Česku a ve vybraných evropských zemích. Oba průzkumy mají Seznam Zprávy k dispozici.

Foto: Europ Assistance

Zatímco pro Italy je důležitá dovolená u moře (71 %), pro Čechy nikoliv. Jako svou preferenci to uvedlo 37 % lidí, což je nejméně ze všech hodnocených států.

V minulém roce nejen z finančních důvodů zůstaly doma tři pětiny Čechů. V sousedním Německu byla situace obdobná, na dovolenou nevyrazilo 65 procent lidí. „Možnosti cestování byly od začátku krize značně omezené, což mohlo pomoci některým domácnostem ušetřit nemalé prostředky, které následně mohly investovat nebo jimi splatit své závazky. Tomu ostatně nasvědčují i výsledky průzkumu platební morálky EOS KSI. Podle nich se platební morálka Čechů loni oproti minulým letům zlepšila,“ vysvětluje Vladimír Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI.

Průměrný plánovaný rozpočet na dovolenou všech lidí z jedenácti zkoumaných zemí je už zmiňovaných 40 000 korun. Nejvíce se chystají utratit Švýcaři (přibližně 63 000 korun), Rakušané (přibližně 53 000 korun), Belgičané (přibližně 50 500 Kč) a Němci (přibližně 47 000 korun). Naopak nejméně mají nachystáno Poláci, v průměru uvádějí 22 500. Druhý nejnižší rozpočet mají Češi, a to 27 000 korun.

Na dovolenou se ostatně nejméně ze všech skupin chystají samoživitelé, na něž má krize výrazný dopad. Jako hlavní prioritu uvedla dovolenou pouze pětina z nich, uvádí průzkum EOS.

Pláže vs. klid bez lidí

Zatímco pro Italy je strávit dovolenou u moře důležité (71 procent), pro Čechy nikoliv. Jako svou preferenci to uvedlo 37 procent lidí, což je nejméně ze všech států. „Češi chtějí, hned po Britech, nejvíc trávit volno v přírodě mimo hlavní turistický ruch, což uvedlo 39 procent respondentů, přičemž evropský průměr je 26 procent,“ říká Jurij Kostaš z Europ Assistance.

Mezi nejoblíbenějšími destinacemi letošního roku je Španělsko, které jako svůj hlavní cíl uvedli lidé z pěti zkoumaných států – Francie, Velké Británie, Itálie, Polska a Portugalska. Druhou nejoblíbenější zemí je Itálie, kam zamíří hlavně Němci, Rakušané a Švýcaři. Španělé stráví dovolenou u sousedů v Portugalsku, Belgičané zase ve Francii. „Pro Čechy bude letos nejoblíbenější destinací Slovensko, ale jako každý rok se chystají jet hojně do Chorvatska, Itálie a Rakouska,“ dodává Kostaš.

Většina Evropanů, 69 procent, se pak na dovolenou chystá vyrazit autem. V evropském průměru se drží také Češi, z nichž pojede automobilem 62 procent. „Během letních měsíců vyrážejí naše týmy každý den na pomoc více jak 350 českým řidičům,“ říká Jurij Kostaš z Europ Assistance a dodává, že zejména před delší cestou by lidé měli pečlivě zkontrolovat technický stav vozidla a jeho připravenost na delší cesty. 22 procent respondentů využije leteckých služeb. Nejčastěji létají Švýcaři a Portugalci (34 procent), dále Belgičané (30 procent) a Němci (26 procent). Češi zvolí leteckou přepravu pouze ve 21 procentech případů.

Cestování bez testování a roušek jako před pandemií už nebude nikdy možné, nebo nejdříve za tři roky, uvedla třetina dotázaných Čechů. Z těchto lidí se hodlá 29 procent nechat očkovat. Naopak u respondentů, kteří věří v návrat do běžného stavu do roku 2023, podstoupí očkování 71 procent z nich, uvedl manažer pro maloobchod a marketing Jurij Kostaš.

Reklama

Související témata:

Doporučované