Hlavní obsah

Jak funguje mafie a populismus v italské politice? Investigativní novinář kandidoval na starostu

Jak funguje mafie a populismus v italské politice? Investigativní novinář kandidoval na starostu.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

22letý italský novinář Ismaele La Vardera kandidoval na starostu Palerma a při tom natáčel svůj investigativní film. Slibuje vhled do fungování populismu v italské politice a mafiánských praktik.

Článek

Italský novinář Ismaele La Vardera letos v létě překvapil svou kandidaturou ve volbách na starostu Palerma. Ještě překvapivější ovšem byly jeho sympatie ke straně Liga severu, jejímž lídrem je Matteo Salvini.

Novinář v průběhu kampaně natáčel rozhovory a postoje politiků, které měly sloužit jako záběry do filmu, jenž by se dal do češtiny přeložit jako „Italská politika pro hlupáky“. Snímek má upozornit na fungování italských populistických stran.

La Vardera byl v průběhu kampaně natolik fascinován skutečnostmi, které se děly kolem něj, že se rozhodl natáčet úplně vše.

V průběhu voleb měl možnost jednat právě s politiky, jako je Matteo Salvini, lídryní strany Bratři Itálie Giorgií Meloniovou, nebo bývalým politikem, zapleteným do spolupráce se sicilskou mafií Cosa Nostra, Salvatorem Cuffarem.

Itálii zaskořil prudký pokles teplot a velké kroupy

Velmi výrazný segment dokumentu má tvořit záznam ze suterénu domu v obci Kalša. Zde se La Vardera setkal s příbuzným vězněného mafiánského předáka Gina „U Mitra” Abbateho.

La Varderovi se dostalo nabídky: „Můžeme zaručit 300 hlasů v tomto okrsku, každý vás ale bude stát 30 euro. Tady lidé potřebují jídlo. Tady rozhodujeme, koho budou lidé volit – jinak nevolí.“

Se zajímavou nabídkou se podle novináře ozval i zmiňovaný Salvatore Cuffaro: „V koalici v dalších volbách, pokud budete hrát s námi, budete zvolen,“ řekl.

Ve chvíli, kdy novinář zveřejnil informace o chystaném filmu a odhalil falešnou kandidaturu, strhla se i negativní vlna ohlasů. Voličům se nelíbí využívání voleb pro odhalování politického populismu a vnímají 2,7 procenta hlasů, které La Vardera získal, jako znevážení důležitosti každého volebního lístku.

Po hlasování se novinář vrátil k lidem, které tajně točil, včetně Cuffara a Meloniové.

„Na mě už jsou spousty odposlechů,“ žertoval Cuffaro. „Rozhovory, které jste zaznamenal, mezi mnou a vámi nic nezmění.“

Meloniová, jež veřejně vyjádřila La Varderovi podporu, prohlásila, že je zklamaná, ale žalobu neplánuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované