Hlavní obsah

Schillerová: Pokud přijde druhá vlna, už nemůžeme vypnout ekonomiku

Hostem speciální Výzvy byla ministryně financí Alena Schillerová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zatímco ekonomové počítají dopady možné pokoronavirové krize, vláda se snaží vytvořit plán, jak takové obavy rozptýlit. Jak moc se jí to daří? Otázka pro ministryni financí Alenu Schillerovou.

Článek

Nejen na ni odpovídala v živém vysílání na webu Seznam Zprávy.

Rekordní rozpočet, který ministerstvo pod jejím vedením navrhuje, nemá dostatečnou podporu. Opozice i KSČM, která vládu toleruje, kabinetu vytýkají to, že neuvedl, na co chce peníze použít. Jak si ministryně se situací poradí? Dotazy na Alenu Schillerovou můžete zaslat i vy, a to na náš Facebook, Twitter nebo na e-mail otazky@sz.cz, a to i v průběhu živého vysílání.

Pokud by byl rozpočet schválen, schodek by mohl dosáhnout 500 miliard. Předkoronavirový záměr byl 40 miliard. Jak dobře vláda s vynaloženými penězi na záchranu ekonomiky naložila? Kde peníze ještě chybí a komu nejvíce? Co čeká českou ekonomiku na podzim a jak si stát poradí, pokud poslanci zvýšení schodku neschválí?

Nejzajímavější odpovědi sledujeme v online reportáži. Přepis vám nabídneme v následujících hodinách. Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

2:00 - Miroslav Kalousek vedl zemi v bezprecedentní krizi. Jaký zvolila tenkrát vláda postup?

Postup, který se zvolil v roce 2008 a 2009, byl naprosto odlišný od toho, který jsme zvolili my. Určitě půjdu jinou cestou, než šel Miroslav Kalousek. Jediná šance je touto krizí se proinvestovat.

9:00 - Vy jste mluvila o tom, že se chcete z krize proinvestovat. Jaký je konkrétní plán, na které investice tyto peníze chcete použít?

Už jsem avizovala, že investice navýšíme na téměř 200 miliard. Musí to být připravené projekty, většinou to půjde do dopravní infrastruktury. Půjde to na SFDI, na Ředitelství silnic a dálnic a tak podobně. Posilujeme to na všechny připravené projekty, nemůžeme na nic čekat.

12:00 - Otázka z Twitteru: Rád bych věděl, proč nyní paní ministryně tak volá po investicích, když je její vláda celé volební období tak zanedbávala. Nejedná se náhodou pouze o rozsáhlou volební kampaň za peníze daňových poplatníků?

Já si myslím, že to není pravda, že bychom je zanedbávali. U dvou rozpočtů, které jsem sestavovala, jsem uváděla konkrétní graf investic. Podle tvrdých dat jsme investovali ze státního rozpočtu pořád více a více.

15:20 - Otázka z Facebooku: Jaké připravujete konkrétní kroky, které povedou ke snížení schodku? Zatím mám pocit, že se hodně rozdává, ale chybí mi konkrétní plán, kde začít s úsporami. Myslím, že jen „proinvestovat“ se touto krizí bez utažení opasku nebude stačit…

My máme nastavený zákonem plán konsolidace na 7 let. Pokud budeme mít schodek 500 miliard, těžko můžu mít splněný střednědobý rozpočtový výhled a mít příští rok schodek 40 miliard.

I příští rok, i v dalších letech budou vyšší schodky. Budeme je zhruba o půl procentního bodu snižovat tak, abychom se dostali na situaci jako před pandemií v roce 2028. Uvidíme, jak se budou vyvíjet příjmy. Když se podíváte na analýzu OECD, tak ona sice odhaduje propad pro Českou republiku 9,6 procenta. To nemůžu potvrdit, ani vyvrátit. Pokud ale přijde druhá vlna, nemůžeme v žádném případě vypnout ekonomiku.

23:10 - Zaskočilo vás, že vám poslanci za KSČM nechtějí podpořit vyšší schodek?

Mě už v politice zaskočí máloco. My budeme jednat dál, jednání nekončí. Budeme zkoušet najít nějaký kompromis.

28:40 - Otázka z Twitteru: Probírala jste s prezidentem Zemanem možnost předčasných voleb, které Andrej Babiš považuje za poslední možnost, jak prosadit rozpočet? Co si o nich myslíte?

Vůbec. Myslím si, že nejsou na pořadu dne. Já i premiér uděláme všechno pro to, abychom podporu pro rozpočet sehnali. Někde jsem četla, že pan premiér ten výrok vysvětloval a že nebyl myšlen úplně vážně.

Poslední, co tato země potřebuje, jsou předčasné volby. Potřebujeme mít stabilní vládu, která bude prosazovat opatření tak, aby se ekonomika znovu vzpamatovala.

35:40 - Je logické dávat bonus všem a pak ho po některých chtít zpět?

To je podstata té plošnosti. Nedalo se to všem, nastavily se tam určité podmínky a výluky vůči jiným programům. Buď to dáte úplně všem, pak si nemyslím, že to je úplně v pořádku. My jsme ale nechtěli, aby tam byla další kontrola, protože by ti lidé déle čekali.

39:15 - Když se díváte zpětně a už víme, že se zdravotní situace zlepšila, bylo by bývalo vhodné pustit ta opatření už například po Velikonocích?

Bylo to obrovské riziko. Za sebe jako ministryně financí jsem podstoupila dvě těžká rozhodnutí. První bylo zvednout ruku pro takové bezprecedentní omezení lidských svobod a práv, jako je podnikání, omezení pohybu a tak podobně. To bylo nejtěžší rozhodnutí v mém životě. Druhé těžké bylo zvednout ruku pro to uvolňování a říct, kdy je ten správný čas.

Reklama

Související témata:

Doporučované