Hlavní obsah

Jak (ne)zatlačit na Miloše Zemana. Vláda hradní kanceláři plánuje přiklepnout 405 milionů

Foto: Z twitterového účtu Jiřího Ovčáčka

Miloš Zeman bude v pondělí přihlížet schvalování rozpočtu.

Reklama

Jak přimět prezidenta, aby poslouchal vládu? Kabinet Andreje Babiše může na Miloše Zemana zatlačit i přes rozpočet jeho kanceláře. O tom, kolik peněz bude mít Hrad k dispozici příští rok, začne kabinet jednat v pondělí odpoledne. A to za přítomnosti Miloše Zemana.

Článek

Peníze hlavě státu ale vláda nejspíše nesebere. I v roce 2020 v návrhu rozpočtu vyhradila prezidentské kanceláři přes 400 milionů korun.

A to Miloš Zeman přidělává ministrům i samotnému premiérovi poslední dobou vrásky na čele. Poté, co prezident odmítnutím odvolání ministra kultury Antonína Staňka odstartoval vládní krizi, při které ČSSD hrozila odchodem z vlády, minulý týden zase vyvolal rozruch i mezi diplomaty, když v rozporu s oficiálním postojem české vládě vyzval ke zneuznání nezávislosti státu Kosovo.

Výzvy Andreje Babiše, aby Miloš Zeman jednal v souladu s vládou, na prezidenta ovšem neplatí. A senátorská snaha, jak prezidentovi stanovit ústavní mantinely, nejspíš nevyjde také – jejich žalobu totiž plánuje smést ze stolu Sněmovna.

V jednom však prezident Miloš Zeman stále podléhá vládě a parlamentu. Jsou to výdaje jeho vlastní kanceláře, na které každý rok získává prostředky právě z vládního rozpočtu.

Jak ale vyšlo najevo z návrhu rozpočtu pro příští rok, „trestat“ prezidenta za jeho chování vláda penězi letos nehodlá – pro Zemanovu kancelář je z veřejných peněz na rok 2020 připraveno 405 milionů.

To je dokonce více než loni. Tehdy to bylo 389 milionů korun. Oproti letům předchozím sice vláda v roce 2018 prezidentovi rozpočet zmenšila výrazněji – asi o 110 milionů korun, s jeho chováním to ale nesouviselo. V letech 2015 až 2017 totiž prezident podle jeho kancléře Vratislava Mynáře potřeboval víc kvůli investicím do sanací svahů u vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře.

Rekordní půlmiliardové výdaje, jaké prezident vykázal právě v letech 2015 až 2017, ale už podle Mynáře nepotřebuje. A tak se rozpočet opět vrátil na 400milionovou úroveň.

Ani opozice nechce rozpočet pro Hrad využívat jako páku na prezidenta.

„Z rozpočtu pro prezidentskou kancelář se financují kromě platů třeba i výstavy nebo nákladné rekonstrukce. Zasahovat do toho politicky mi proto nepřipadá šťastné – vláda má i lepší způsoby, jak se Miloše Zemana pokusit usměrnit,“ řekl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Podle jeho slov je největší zbraní vlády na Miloše Zemana schvalování zahraničních cest. „Zároveň je třeba k tomu přistupovat opatrně. Přesvědčili jsme se totiž o tom, že prezident si příjmy umí najít i jinde než z rozpočtu – například, když si pronájmem Vladislavského sálu přišel na dalších 15 milionů korun,“ doplnil.

Podobný názor má i Pirát Mikuláš Ferjenčík. „Je třeba mít na paměti, že i hradní kanceláři jako ministerstvům rostou třeba požadavky na platy. Samozřejmě tam ale jsou výdaje, se kterými mám problém – jsou to třeba investice Hradu v Lánské oboře a podobně,“ sdělil.

I podle něj ale vláda přes rozpočet na prezidenta příliš nezatlačí: „Samotný rozpočet pro prezidentskou kancelář projednává i sněmovní rozpočtový výbor, a tak by to nebyla nejjednodušší cesta. Myslím si ale, že mezi vládou a prezidentem ani žádné rozpory nejsou – vždyť prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem vystupují symbioticky.“

Večer se prezident má setkat s premiérem Andrejem Babišem znovu – na pravidelné večeři ústavních činitelů v Lánech.

Návrh v rozpočtu v roce 2020 počítá se schodkem 40 miliard, jeho priority jsou podle koaliční ČSSD a hnutí ANO zvýšení důchodů, platy učitelů a vyšší investiční výdaje. Zeman na schůzi kabinetu v pondělí mluvil i o daňových úlevách. Ty prezident dlouhodobě kritizuje – podle něj by totiž jejich zrušením stát mohl získat dalších 300 milionů korun.

Reklama

Doporučované