Hlavní obsah

Na poslední chvíli se našlo dvacet miliard korun. Státní rozpočet pro příští rok vzrostl

Vláda bude v pondělí schvalovat finální rozpočet na příští rok. Navýšil se o 20 miliard korun.Video: Pavol Martaus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo financí pozměnilo před pondělním jednáním vlády návrh příjmů a výdajů státu v příštím roce.

Článek

Ministryně financi Alena Schillerová v pondělí ponese na vládu návrh státního rozpočtu. Ten se v několika ohledech liší od původního plánu, který posuzovali experti v rámci výboru pro rozpočtové prognózy.

Výbor přitom má fungovat jako nezávislý hodnotitel toho, jestli je návrh rozpočtu reálný.

Z materiálu Ministerstva financí vyplývá, že o 20 miliard vzrostly jak výdaje státu, tak i příjmy, tedy zejména vybrané daně.

Podle mluvčího Ministerstva financí Michala Žurovce je to dáno tím, že meziročně vzroste příjem z výběrů daní o 80 miliard korun. Z toho 50 miliard bude vybráno díky lepšímu výběru daní a o 30 miliard lepším výběrem pojistného.

„To je dáno lepším hospodářským růstem. Počítáme, že ekonomika poroste příští rok o 2,3 procenta a také díky nástrojům jako je elektronická evidence tržeb a kontrolní hlášení,“ vysvětluje Michal Žurovec. Ministerstvo si podle něj také slibuje další peníze z nové digitální daně a z vyššího zdanění hazardu, tabáku a tvrdého alkoholu.

Jenomže tyto odhady Ministerstva financí nemůžou odborníci ověřit. Nemají k tomu dostatek podkladů.

„Proti verzi státního rozpočtu, kterou jsem viděl v srpnu, se celkové příjmy navýšily o 20 miliard korun, ale nedokážu ze svých zdrojů rozklíčovat, jestli se tak stalo díky příjmům daňovým nebo v dalších položkách,“ řekl Seznamu Pavel Sobíšek, předseda výboru pro rozpočtové prognózy a hlavní ekonom UniCredit Bank.

Miliardy navíc si vyžádala ministerstva v rámci vyjednávání o rozpočtu během srpna. Například Ministerstvo práce si vybojovalo víc o bezmála šest miliard.

„Víte, že ta debata nebyla jednoduchá, trvala dlouhé hodiny,“ řekla po vyjednávání Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí.

Ministerstvo vnitra získalo navýšení o 1,3 miliardy korun – peníze mají putovat převážně na policii. Další peníze navíc – konkrétně přes 400 milionů – si vyjednali i hasiči. Ministerstvo obrany získalo díky jednání o 1,2 miliardy korun navíc. Peníze mají být podle ministra Lubomíra Metnara použity na nákup vrtulníků nebo bojových vozidel.

O jednu miliardu vzrostl rozpočet i Ministerstvu zemědělství, o 440 milionů korun pak Ministerstvu kultury a 253 milionů korun dostalo Ministerstvo zahraničí.

Pokud vláda rozpočet schválí, bude ho projednávat ještě Poslanecká sněmovna.

Reklama

Doporučované