Hlavní obsah

Jak dopadl rozpočet pro příští rok: Ministři ANO dostali, co chtěli, ČSSD musela přijmout kompromisy

Ministryně financí a práce a sociálních věcí se shodly na kompromisním čísle. Místo 11 miliard dostane MPSV necelých šest.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Posledním resortem, který řešil peníze na příští rok, bylo zdravotnictví. Ministr Adam Vojtěch nakonec od ministryně financí získal navíc 220 milionů korun.

Článek

Kolečko jednání o rozpočtech pro jednotlivá ministerstva skončilo. Posledním, kdo o penězích pro svůj úřad jednal s ministryní financí Alenou Schillerovou, byl v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Ten nakonec získal o 220 milionů korun navíc. Podle původního návrhu rozpočtu z června letošního roku měl jeho resort dostat 9,19 miliardy.

Zřejmě nejvíce vypjaté jednání se odehrálo v pátek, kdy se ministryně financí sešla s ministryní práce a sociálních věcí. Sociální demokratka Jana Maláčová byla ve vládním týmu tím, kdo pro svůj resort žádal z rozpočtu přidat na příští rok největší balík peněz navíc. Oproti návrhu rozpočtu, jak jej předložila ministryně financí Alena Schillerová, požádala o dalších 11,7 miliardy korun. Peníze chtěla na sociální služby, sociální práci či investice do informačních systémů.

„Rozpočet bude navýšen o 5,9 miliardy korun,” řekla ministryně Maláčová po schůzce a dodala, že rozhodnutí považuje za slušný kompromis.

Schillerová několikrát zopakovala, že je pro ni taková částka nereálná. A dohodnout se neuměly ani během pěti hodin své předchozí schůzky.

„Já chci aspoň nějakou snahu o úspory, protože ekonomika zpomaluje a my nemůžeme jenom zatěžovat státní rozpočet,“ uvedla pro Seznam Schillerová na začátku měsíce. „Já rok volám – ať už to byla diskuze o rodičovském příspěvku, ať už to byla diskuze o čemkoliv – rok volám po tom, ať se provede revize sociálních dávek. Nebylo zatím předloženo ani za mák. Ani za mák. A to mi samozřejmě vadí.”

Podle tabulek k navrhovanému rozpočtu měl mít resort práce na příští rok původně na výdaje o 49,03 miliardy korun víc než letos. Celkem pro něj Ministerstvo financí vyčlenilo 676,47 miliardy.

ČSSD, která má v gesci ministerstva vnitra, zemědělství, zahraničních věcí, kultury a práce a sociálních věci, celkově žádala pro svá ministerstva navýšení rozpočtu o 22 miliard korun.

Bez peněz pro Ministerstvo práce získali zbylí sociálnědemokratičtí ministři z požadovaných 11 miliard jen čtvrtinu, tedy miliardy tři.

Největší sumu vybojoval ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček. Ten chtěl pro Ministerstvo vnitra 6 miliard primárně na policii, dostane 1,7 miliardy.

Ministrům hnutí ANO se dařilo trochu lépe. Jejich požadavky byly ale nižší než v případě ministrů ČSSD.

Ministr školství Robert Plaga žádal miliardu, kterou také dostal. Šéf resortu životního prostředí Richard Brabec chtěl na boj se suchem a změnou klimatu 250 milionů korun, Schillerová mu taktéž vyhověla.

Ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešová, stejně jako ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová také plně neuspěly.

Benešová vyjednala 251 milionů navíc, na Vězeňskou službu nejprve požadovala zhruba půl miliardy. Dostálová chtěla 350 milionů navíc, odnesla si příslib 140 milionů korun.

Posledním resortem, který jednal o rozpočtu, bylo Ministerstvo zdravotnictví. To nakonec dostalo na rok 2020 navíc 220 milionů korun. Podle návrhu rozpočtu z června letošního roku měl resort Adama Vojtěcha (ANO) dostat 9,19 miliardy, letos hospodaří s 8,2 miliardy korun.

Peníze podle Vojtěcha půjdou hlavně na podporu míst, kde se vzdělávají mladí lékaři. Ministerstvo na ně dostalo 100 milionů korun, stejná částka půjde na transformaci psychiatrických nemocnic, která je součástí reformy psychiatrické péče. Asi 20 milionů korun navíc půjde na dotace, například pro hospice.

Reklama

Doporučované