Hlavní obsah

Vyšší důchody, učitelé 45 tisíc měsíčně, hodné banky. Babiš představil rozpočet na rok 2020

Záznam tiskové konference premiéra Andreje Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové k návrhu státního rozpočtu na rok 2020.Video: ČTK

 

Reklama

Premiér Babiš a ministryně financí Schillerová mají hotový návrh státního rozpočtu na rok 2020. Babiš slibuje zvýšení důchodů, pokračování slev v dopravě a od čtyř největších tuzemských bank chce šest miliard jako počáteční vklad do národního fondu.

Článek

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová dospěli do finále při přípravě státního rozpočtu na rok 2020.

„Máme nejstabilnější ekonomiku, máme se skvěle,“ uvedl Babiš první představení návrhu klíčového zákona, podle něhož se řídí hospodaření státu a státních institucí.

Deficit je naplánován na 40 miliard korun. „Pokračujeme v jeho snižování,“ řekl premiér.

Důchody spolknou nejvíc

Absolutně nejvyšší položkou rozpočtu budou důchody, na ně půjde 509 miliard. Babiš plánuje zvýšit důchodcům penzi o 900 korun i v roce 2020, stejně jako to udělal letos.

Vláda podle premiéra počítá s pokračováním slev na jízdné pro studenty a seniory.

Bankovní daň nechci, říká Babiš

Premiér řekl, že jedná s tuzemskými bankami o příspěvcích do takzvaného národního rozvojového fondu. Zakladateli tohoto fondu by měly být čtyři největší banky v tuzemsku. Až poté, co zaplatí daně, by do fondu banky posílaly jednotky až desítky miliard, počítá Babiš. Popřel však, že by rozpočet počítal s bankovní daní. „Počáteční vklad do tohoto fondu by byl šest miliard,“ prohlásil Babiš. Peníze z něj by financovaly PPP projekty (spolupráce státního a soukromého sektoru v investicích), platily by se z něj například i stavby pro školství a další akce z Babišova národního investičního plánu.

„Sektorová bankovní daň ohrožuje financování hypoték, živnostníků, říká to i Mezinárodní měnový fond. Sektorovou daň naše hnutí odmítá,“ řekl Babiš v souvislosti s tím, zda bude rozpočet v roce 2020 počítat s vyšším zdaněním bankovního sektoru. Bankovní daň požaduje Babišův koaliční partner, sociální demokracie.

Ministryně financí Alena Schillerová připomněla, že stát plánuje víc vybírat z hazardu, z tabáku nebo od internetových gigantů typu Google. „A chci také říct, že EET, tolik kritizované, přineslo do rozpočtu 20 miliard korun,“ doplnila Babiše ministryně financí.

Stát chystá propouštění, učitelé 45 tisíc měsíčně

Schillerová uvedla, že rozpočet počítá i s provozními úsporami ve výši 10 procent všech výdajů na státní zaměstnance. To znamená, že stát se bude muset zbavit části lidí. „Logika je taková, že polovina těchto úspor se vrátí do platů zaměstnanců, kteří zůstanou,“ uvedla Schillerová. Potvrdila, že stát chce dodržet závazek zvýšit platy učitelů do roku 2021 na průměrných 45 tisíc korun měsíčně. „S tím už počítá i rozpočet na příští rok.“

Schillerová uvedla, že státní instituce mají „moc náčelníků a málo indiánů“. Propouštět bude i ona sama – desetinu lidí z Ministerstva financí. Jak se s nařízenou úsporou ve výši 10 procent poperou ostatní ministři, je ale na nich.

Reklama

Doporučované