Hlavní obsah

Jak se vyrábí slivovice, která dobyla svět

Ty nejlepší kousky zrají v dubových sudech. Těch je v této hale zhruba 700.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Vizovic je to z Prahy pěkný kus cesty, ale stojí za to. Právě tam totiž vzniká slavná slivovice tradiční značky Rudolf Jelínek. Věděli jste, že v dobré sezoně tady v kvasných kádích zrají až tři miliony kilogramů ovoce? A že nejlepší slivovice nebo meruňkovice zraje v dubových sudech?

Článek

Vše stojí a padá s ovocem – firma Rudolf Jelínek proto stále více investuje do vlastních sadů. Zatím to ale nestačí, a tak když Jelínek vyhlásí výkup, sklizeň sem vozí lidé z širokého okolí.

Posuvník ovoce dopravuje do příjmové vany, kde je drceno a prostřednictvím čerpadel následně posíláno do kvasných kádí uvnitř haly. „Naše slivovice, meruňkovice, zkrátka cokoliv, je vždy kvašena a destilována s peckou, protože se to tak tady vždy dělalo,” vysvětluje marketingový manažer firmy Miroslav Motyčka.

Právě pecka dává výslednému destilátu specifickou chuť. V okamžiku, kdy jsou všechny tanky naplněné, jsou tu uskladněny tři miliony kilogramů ovoce. Celá místnost voní, jako když se vaří švestková povidla.

Procházíme po lávce vedoucí prvním patrem – tedy u stropu tanků. Některé z nich už jsou prázdné. „V momentě, kdy je cukr, který v tom ovoci byl, změněný na alkohol, může se destilovat. My začínáme destilovat ve chvíli, kdy je tam zbytkový cukr pod tři procenta,” vysvětluje Motyčka.

V úzké hale pár kroků za místem, kde ovoce uzrálo, stojí srdce firmy. Čtyři destilační kotle řízené počítačem, kde se švestkový kvas zahřívá párou. Čirá tekutina se pak destiluje o pár metrů vedle, v kotlích s plynovými hořáky.

Po destilaci nastává čas zrání. V tomto výrobním areálu probíhá hned na dvou místech. První je vedle destilační místnosti. Tady se „zraje ve velkém“. Do klasických tanků o kapacitě 20 tisíc litrů se vejdou přibližně dva miliony litrů ovocných destilátů. Doba zrání je rok – nebo také tři.

Vizovická klenotnice

Druhé místo je v samostatné budově na nádvoří firmy. Zvenku připomíná garáž, ale vnitřek se zalíbí každému. Tady totiž destiláty zrají v dubových sudech. Je jich tu celkem 700 a právě tady můžete ochutnat ty největší a nejstarší poklady. A i když třeba pálenky nemusíte, tohle vážně ochutnat chcete.

Posledním místem, kam míříme, je stáčírna. Sem se alkohol dovede podzemním potrubím a na zdejších linkách se naplní do lahví, které se zazátkují, opatří etiketami a kolky a mohou k zákazníkům.

Denně se tady vyrobí 9700 lahví. A z Česka míří do třiceti zemí celého světa.

Reklama

Doporučované