Hlavní obsah

Jak se zahojí hospody? Budou to „krájet“ na surovinách, říká Pohlreich

Ani Vánoce hospody nespasí. Ale lidé se k nám těší, tvrdí Pohlreich.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to boj o přežití. Každý ho bude bojovat po svém, předpovídá brzkou realitu restauratérů ten nejznámější z nich. Levnější hospody se zahojí na zákaznících. Budou jídlo šidit, myslí si Zdeněk Pohlreich.

Článek

„Budou tu podniky, které to budou mydlit, jak to půjde. Budou to krájet na surovinách. Dají tam třeba něco jiného,“ říká majitel luxusního pražského podniku Imperial v pořadu Výzva, který najdete ve videu. Sám roky objížděl Česko a snažil se prostřednictvím televizní show zvednout úroveň českého stravování.

Že by teď v krizi přišla jeho misionářská práce v českých hospodách vniveč, se Pohlreich nebojí. „Kvalita, ke které se české gastro prokousalo za posledních pět let, tu zůstane. Tahle krize neznamená jen to, že spousta lidí o peníze přijde. Spousta lidí je vydělá a bude mít chuť je utratit tam, kde byli zvyklí chodit. Když je největší krize, prodá se nejvíc rolls-royceů.“

Lidé se do hospody nebudou bát

A šéfkuchař doufá, že je hosté utratí i v jeho Imperialu, Divinisu a v Next Door. „Lidé přijdou. Nebudou se bát. Spousta lidí se do hospody těší,“ říká. Sám se do svých podniků po sedmitýdenní uzávěře těší také. Nakonec ve čtvrtek ráno otevře všechny tři. Přitom ještě nedávno zvažoval, že půjde do důchodu.

Teď ale horečně nakupují suroviny, uklízí a dezinfikují všechno, co jde. „Nejsme schopní každého hosta zabalit do bubliny a krmit ho brčkem. Budeme dezinfikovat stoly, nic dalšího udělat nemůžeme,“ popisuje přípravy na čtvrteční otevření majitel.

Vánoce nás nezahojí

Vedle zkrácené zavíračky v deset večer musí restaurace podle regulí 3. stupně PES zmenšit kapacitu. U stolu smí sedět nejvýše čtyři hosté. „Poloviční kapacita je dost nepříjemná. Okamžik, kdy na tom začínáte vydělávat, je totiž daleko za poloviční obsazeností. Spousta restaurací vydělává zhruba 10 procent svého obratu. Trh je léta nastaven na to, že bude plno, že budeme schopní stoly otáčet,“ počítá Pohlreich.

Pohlreich má za to, že letošní advent a Vánoce tržby nespasí. „My jsme byli zvyklí, že jste si v téhle době musela objednat stůl tři týdny dopředu. Tyhle Vánoce jsou fuč ve všem pozitivním v obchodním smyslu. Všichni na to šeredně doplatíme. Záchrana to není, jen to může zmírnit dopad.“

Reklama

Doporučované