Hlavní obsah

Jak se žije v domě z 3D tiskárny? Jako v bezpečném bunkru, říkají nájemníci

Foto: weber.nl

Nový dům v Eindhovenu se svými majiteli.

Reklama

Zcela první dům v Evropě kompletně vybudovaný pomocí 3D tiskárny je již zabydlen. Dům ve tvaru kamene se nachází v nizozemském Eindhovenu. Jde možná o budoucnost architektury.

Článek

Nizozemský pár se stal prvním majitelem domu, který byl celý vybudován pomocí technologie 3D tisku. Jeho autoři se domnívají, že tato novinka bude skýtat zcela nové možnosti v budoucnosti budování domů.

Elize Lutzová a její partner Harrie Dekkers jsou důchodci z Amsterdamu. Sedmdesátiletá majitelka a její o tři roky mladší partner obdrželi digitální klíč. Jde o aplikaci, díky které dům jen následným stlačením tlačítka odemykají. Domek se dvěma ložnicemi převzali ve čtvrtek.

„Je krásný,“ řekla podle serveru The Guardian Lutzová. „Máme tu pocit jako v bunku, cítíme se bezpečně,“ dodal Dekkers.

Dům připomíná svým tvarem kámen. Obvyklými metodami by bylo obtížné a drahé takový dům vybudovat.

Objekt je prvním z pěti plánovaných domů firem Saint-Gobain Weber Beamix. Nachází se u kanálu Beatrix ve čtvrti Bosrijk ve městě Eindhoven.

V posledních dvou letech se podobné objekty staví například ve Francii a ve Spojených státech. Tyto domy ale byly na 3D tiskárně vytvořeny jen částečně. Podobné projekty se postupně rozšiřují do celého světa. Například v Kalifornii budují pomocí této technologie celou čtvrť.

Autoři, kteří stojí za novým nizozemským domem o rozloze 94 metrů čtverečních, se však mohou pochlubit unikátní prvotinou. Jde totiž podle nich o zcela první legálně obyvatelný a komerčně pronajatý dům, který byl vykonstruován díky nosným stěnám vytištěným na 3D tiskárně.

„Tento dům je také zcela první, který byl na sto procent schválen lokálními úřady. Také v něm bydlí lidé, kteří si za toto bydlení platí,“ uvedl Bas Huysmans, ředitel firmy Weber Benelux, dceřiné firmy francouzské společnosti Saint-Gobain.

První dokončený dům je výsledek projektu Milestone. Ten funguje ve spolupráci univerzity Eindhoven University of Technology a korporace Vesteda Housing Corporation. Měl být na trhu již od roku 2019. Zpoždění vzniklo vlivem komplikací, které zapříčinil osobitý design domu, jako například převislé vnější stěny.

Metoda 3D tisku spočívá v práci velkého robotického ramene s tryskou, která stříká speciálně vytvořený cement. Ten má texturu šlehačky. Cement se pak „tiskne“ podle designu, přidává vrstvu na vrstvu a vytváří stěnu, kterou tak zpevňuje.

Stěny bungalovu mají drobné chyby. Ty vznikají v momentě, kdy se musí tryska po hodinách práce měnit. Připomíná to práci obvyklé inkoustové tiskárny.

Tato technologie, ač je teprve v plenkách, je mnohými považována za budoucnost. Je levnější i šetrnější k životnímu prostředí. Množství cementu, který je na konstrukci potřeba, je totiž nižší. V Nizozemsku rovněž může technologie pomoci s nedostatkem zedníků, se kterým se země potýká.

Nový dům se skládá z 24 betonových elementů, které byly vytištěné v továrně v Eindhovenu. Následně byly převezeny náklaďáky na staveniště a zasazeny do základů, které postavila nizozemská firma Van Wijnen. Následně byly zasazeny rámy oken a provedeny drobné úpravy. Konstruktéři doufají, že v době výstavby pátého domu již budou práce probíhat na místě.

Podle Huysmanse trvá vytisknout takový dům jen 120 hodin. „Pokud bychom tiskli vše najednou, tak by to zabralo jen pět dní. Velkou výhodou tiskárny je, že nemusí spát ani jíst a ani odpočívat,“ uvedl.

Lutzová a Dekkers předtím žili ve čtyřech odlišných typech domů, a to jen od doby, kdy jejich dospělé dcery opustily domov. V současnosti pár platí 800 eur měsíčně (v prepočtu zhruba 20 700 korun).

Dům našli na internetu. „Viděla jsem nákresy a řekla jsem si, že je to přesně jako v pohádkové zahradě,“ říká Lutzová. Nájem by byl v obvyklém domě dvakrát vyšší. „Vydělali jsme tímto domem peníze? Ne,“ tvrdí Huysmans ze stavitelské firmy. „Očekáváme, že o peníze s následujícími domy přijdeme? Ne,“ dodává s nadějí.

„S domy z 3D tiskárny získáme obrovskou kreativitu a obrovskou flexibilitu designu,“ vysvětluje. „Proč jsme vydali tolik úsilí na vybudování tohoto ‚kamene‘? Protože dokazuje, že jsme schopni postavit jakýkoliv tvar.“

Yasin Torunoglu, radní pro ubytování a rozvoj prostoru pro město Eindhoven, uvedl, že „s domy z 3D tiskáren udáváme tón budoucnosti: rychlá realizace dostupných domů s naprostou kontrolou nad tvarem vašeho vlastního domu,“ uvedl pro The Guardian.

Reklama

Doporučované