Hlavní obsah

Kdo se podívá na fotbal? Rozhodne náhoda, říká Tvrdík

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda představenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík.

Reklama

Část fotbalových fanoušků se už tento víkend bude moci patřičně otestovaná, případně oočkovaná, vrátit na prvoligové fotbalové stadiony. Nad tím, jak vybrat hrstku vyvolených, dumá i slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

Článek

Slavia může případně mistrovský titul oslavit tuto neděli večer po zápase s Viktorií Plzeň i s fanoušky v ochozech, co na to říkáte?

Upřímně jsem z toho nadšený, že se to děje. V téhle chvíli bych řekl, že je pro nás možná dobře, že jsme nevyhráli s Bohemians. Oslavit to v Edenu při zápase s naším velkým rivalem, není to sice derby, ale je to vždycky těžký soupeř. Viktorka byla několikanásobný mistr před námi, léta nás proháněla, mnohem víc než Sparta, to, že se na to bude moct dívat 2000 diváků, tak pro mě je to absolutně skvělá zpráva. Jsou tam sice podmínky, PCR test, případně antigenní test, nebo očkování, ale já věřím tomu, že fanoušci jsou velmi hladoví po fotbale a tohle vyřešíme společnými silami poměrně snadno.

Celý rozhovor s Jaroslavem Tvrdíkem nabídne Angličan „Speciál“ tuto sobotu

- Neznámé detaily kauzy Kúdela.

- Finanční situace Slavie a tlak na prodej hráčů.

- Které opory sešívaných jsou na odchodu.

- Úkoly od čínských majitelů.

A nebyla to součást strategie na Bohemce, jenom remizovat a schovat si titul do domácího prostředí?

Ne, nemyslím si to, my jsme sice tušili, že nějaké rozvolnění přijde, ale konkrétnější představu jsme ten minulý týden neměli a určitě bychom raději už ten titul s Bohemians, abychom mohli trošku polevit. Přestože se zdá, že je to jasná věc, tak pořád vás to nějakým způsobem svazuje, nebo stále ještě to svazuje ty hráče.

Takže vy jste měli signály, že přijde rozvolnění, ale taky jste trošičku tlačili, protože jste měli pocit, že už by si fanoušci zasloužili v hledišti být…

Bylo to součástí vyjednávání mezi ligou, Fotbalovou asociací, hygienickou službou, Ministerstvem zdravotnictví. Je to deset procent kapacity stadionu. My počítáme s tím, že třeba Eden rozdělíme na čtyři sektory, které budou navzájem neprůchozí, aby se nám fanoušci neshlukovali. Chceme je požádat o to, aby to udělali opravdu vzorově, to znamená s respirátory, s rozestupy a právě, aby třeba ukázali, že příště jich tam může jít ještě víc a že to je bezpečné.

Jak to nakonec bude s testováním fanoušků, protože jsem vycházel z toho, že bude zapotřebí PCR test, ale teď se uvádí i možnost těch antigenních?

Moje původní informace byla taková, že buď bude PCR test jako jedna alternativa, nebo očkování plus antigenní test jako druhá alternativa. Viděl jsem dneska to rozhodnutí a tam je to opravdu zmíněno, jsou všechny tři alternativy na stejné úrovni, to znamená PCR, nebo antigen, nebo očkování.

Pamatuju si, že v případě domácího duelu v EL s Leicesterem jste vlastně PCR test zajišťovali coby součást balíčku pro diváky, to znamená počítáte s tím, že budete zase velkorysí? Ono taky zbývá už dost málo času.

Kontaktovali jsme pana Luxíka z projektu Cesta ze tmy, protože on vlastně nabízel robustnější kapacity. My jsme v rámci toho testu vycházeli z toho, že bude tři sta diváků, pak měly být tři tisíce a pak teoreticky za 48 hodin tam byla kapacita až 9000. My jsme ho teď po obdržení rozhodnutí kontaktovali, bavíme se o tom spolu, jestli je to pro nás schopen do toho pátku, do soboty zajistit.

Samozřejmě tím, že z druhé strany je tam antigen, tak možná pro řadu fanoušků bude jednodušší jít touto cestou, antigen není drahý, je dostupný, hradí ho pojišťovny, takže možná pro řadu fanoušků bude jednodušší už s testem přijít na stadion. Naše týmy se intenzivně baví o tom, jakou formou testovat, ale hlavně je tam ještě víc těch hygienických pravidel – měření teploty, dotazník, rozestupy.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaroslav Tvrdík (vpravo) při natáčení rozhovoru pro Seznam Zprávy. Celý ho uslyšíte nebo si budete moci přečíst v sobotu.

Deset procent kapacity hlediště, to jsou v přepočtu na Eden necelé dvě tisícovky fanoušků. S přihlédnutím k možnému zisku titulu bude poptávka naprosto enormní. Podle jakého klíče budete šťastlivce vybírat?

Je to čistokrevné šílenství. Když odečteme partnery, protože my jsme zatím krátili i je, takže třeba i z VIP boxů s kapacitou 10, 12 lidí chodila půlka. V této chvíli vycházíme z nějakého počtu 1400, 1500 fanoušků. I naši hráči požádali o lístky, protože vychází z toho, že to bude titulový zápas. Budeme zohledňovat, aby tam na jednoho hráče nebo člena realizačního týmu mohli být dva rodinní příslušníci.

Nám se zatím zdá, že to necháme na nějakém nahodilém způsobu, takže otevřeme elektronický přihlašovací systém a necháme to na tom, kdo se dřív přihlásí, protože nemůžeme zkoušet nějaký výběr, losováním, nebo tím, jak je kdo dlouho fanouškem. Když vyšla norma o ochraně osobních údajů, tak jsme museli smazat databáze, takže nemáme přehled, kde bychom řekli, že ti, co jsou nejdéle našimi fanoušky, budou mít nějakou přednost. Necháme to na náhodě.

Bavíme se tedy čistě o permanentkářích a systému „kdo dřív přijde?“

To rozhodnutí je nastaveno tak, že tam nikdo jiný než dlouhodobí partneři klubu, to znamená buď sponzoři, předplatitelé boxů, nebo permanentkáři, vlastně být nemůže. Hygienické opatření neumožňuje prodej lístků, to znamená, že my budeme mířit na skupinu 9000 našich permanentkářů. Z nich budeme muset vybrat 1500 lidí. Nebude to jednoduché, spravedlivý model neexistuje, necháme to pravděpodobně náhodě.

Reklama

Doporučované