Hlavní obsah

Auto jako zbraň fanatiků. Zábrany je nezastaví, říká po útoku v New Yorku expert

Bezpečnostní expert Karel Randák tvrdí, že teroristickému útoku automobilem se efektivně bránit nedá.

 

Reklama

Teroristickým útokům, kdy pachatelé najedou do davu lidí vozem, jako tomu bylo v úterý v New Yorku, se podle bezpečnostního analytika Karla Randáka efektivně bránit nedá.

Článek

Po úterním teroristickém útoku v New Yorku, kde pachatel dodávkou zabil osm lidí, znovu vyplouvá na povrch otázka, zda se podobným útokům, kdy teroristé najíždí do lidí automobily, dá efektivně bránit. Bezpečnostní expert Karel Randák tvrdí, že ne.

„Nedá se tomu zabránit ani žádnými zábranami. Zábrany nemůžete dát všude možně. Ti lidé mají v podstatě neomezený výběr místa, kde takový útok chtějí spáchat,” řekl Randák Seznamu a dodal, že se s tím „pouze musíme naučit žít”.

Zábrany mohou být podle Randáka efektivní možná jako řešení aktuálního problému, jako jsou například vánoční trhy na Staroměstském náměstí. Problém jako takový ale neřeší.

Částečně se lze podle Randáka podobným útokům bránit prevencí v podobě monitorování podezřelých. Bezpečnostní služby ale nemají dostatečnou kapacitu, aby riziko mohly úplně eliminovat a můžou ho pouze zmenšit.

Reklama

Související témata:

Doporučované