Hlavní obsah

Svědci natočili pachatele těsně po útoku. Běhal po ulici v New Yorku s falešnou zbraní

Chvíli po úterním útoku v New Yorku pachatel běhal po ulici s falešnou zbraní v ruceVideo: AP

 

Reklama

Lidé natočili pachatele úterního útoku v New Yorku, jak těsně poté, co dodávkou zabil osm lidí, pobíhal po ulici s atrapou zbraně v ruce. Policisté ho krátce nato postřelili a zadrželi.

Článek

Devětadvacetiletý útočník Sayfullo Saipov, který v úterý v New Yorku zabil osm lidí, pocházel z Uzbekistánu a nebyl občanem Spojených států. Do USA se legálně přistěhoval v roce 2010 a od té doby se živil jako řidič. Video, na kterém je vidět, jak pobíhá sem a tam s falešnou zbraní v ruce, natočili svědci chvíli po útoku.

Podle jeho známých Saipov nezastával žádné radikální postoje a život v Americe se mu líbil. V minulosti byl podle amerických médií opakovaně pokutován kvůli dopravním přestupkům.

Ačkoli řada lidí o 29letém Uzbekovi hovoří jako o milém člověku, jeden z jeho bývalých sousedů z Tampy uvedl, že Saipov byl znám jako agresivní řidič. Kvůli jistému incidentu na parkovišti se s ním i pohádal.

Saipov zabíjel s pronajatým pick-upem na stezce pro pěší a cyklisty vedoucí podél West Side Highway, rušné magistrály lemující západní pobřeží Manhattanu. Během více než kilometrové cesty na stezce srážel lidi, osm jich zabil a jedenáct zranil. Poté narazil do školního autobusu a vyběhl z vozu s paintballovou a vzduchovou pistolí v ruce. Krátce nato ho jeden ze zasahujících policistů postřelil v oblasti břicha. Podle svědků Saipov křičel arabsky Alláhu Akbar (Bůh je veliký).

Svědci mluví o šoku a hrůze

Masakr viděl například 36letý Tom Kendrick, který si šel zaběhat. Newyorskému listu popsal, jak viděl potlučené tělo a kolo v keři opodál, o kus dál si všiml jiných tří těl, která ležela u sebe, a také dalších zkrvavených cyklistů.

„Šel jsem k nim, abych zjistil, zda jim mohu pomoci, ale pomoc již nepotřebovali, zdáli se být mrtví,“ řekl Kendrick s tím, že ti lidé byli od krve a bez známek vědomí. „Bylo to strašlivé, hrozivé a bylo to neskutečné," uvedl s tím, že byl v šoku.

Čtrnáctiletá Olivia Raykhmanová viděla evakuaci dětí z autobusu poničeného nehodou. „Rozbili všechna okna a snažili se děti vytáhnout. Nějaký muž přikryl jedno z dětí dekou. Bylo tam jedno dítě, které uvázlo,“ řekla. Poté všichni utíkali k budově školy, kde se schovali. Spolu s asi 15 lidmi se ukryla ve sklepě, kam se vzápětí uchýlilo dalších 50 lidí.

Útočník je momentálně se zraněním v nemocnici, podle lékařů je pravděpodobné, že přežije. Policie útok vyšetřuje jako teroristický čin.

Reklama

Související témata:

Doporučované