Hlavní obsah

Na Manhattanu údajně zabíjel Uzbek. Hlásil se k Islámskému státu

Na Manhattanu údajně zabíjel Uzbek.

 

Reklama

Útočníkem, který v úterý na Manhattanu dodávkou zabil osm lidí, je podle amerických médií devětadvacetiletý Uzbek Sayfullo Saipov. Ve Spojených státech žije od roku 2010. Americký prezident Donald Trump označil krveprolití za teroristický čin a prohlásil, že USA nesmí dovolit členům takzvaného Islámského státu dostat se na americké území.

Článek

Saipov měl podle policejních zdrojů agentury AP řidičský průkaz vydaný na Floridě, zřejmě však žil v New Jersey, odkud je to do New Yorku blíže. Do USA se dostal díky takzvané zelené kartě umožňující trvalý pobyt v zemi.

Média zveřejnila video, na němž pravděpodobný pachatel pobíhá po newyorské ulici se zbraněmi v rukou. Podle policie měl jednu paintballovou a jednu vzduchovou pistoli.

Pachatel s pronajatým pick-upem vjel na stezku vyhrazenou pěším a cyklistům vedoucí podél West Side Highway, rušné magistrály lemující západní pobřeží Manhattanu. Během více než kilometrové cesty na stezce srážel lidi, přičemž jich osm zabil a nejméně 11 zranil. Poté narazil do školního autobusu a vyběhl z vozu.

Saipov křičel podle svědků arabsky Alláhu Akbar (Bůh je veliký). Policisté jej postřelili a zadrželi, nyní je v nemocnici. Podle AP je po operaci ve vážném stavu, lékaři však předpokládají, že přežije.

Policie útok vyšetřuje jako teroristický čin

„Nesmíme dovolit IS vrátit se nebo vstoupit do naší země po jeho porážce na Blízkém východě a jinde. Dost!“ napsal s použitím zkratky pro Islámský stát na Twitteru Trump, který vyslovil soustrast obětem „teroristického činu“. Později dodal, že nařídil ministerstvu vnitřní bezpečnosti ještě „zpřísnit extrémní prověřování“ migrantů mířících do Spojených států.

K událostem se na Twitteru vyjádřil kromě Trumpa i bývalý americký prezident Barack Obama.

Jakou má útočník minulost?

Saipov se podle agentury AP od svého příchodu do USA živil jako řidič nákladních automobilů, nejprve ve státě Ohio. V současnosti je registrován v New Jersey, kde policie po činu prohledala byt ve městě Paterson, ve kterém patrně žil.

Jeho známá, s níž bydlel před několika lety v Ohiu, jej v listu The Cincinnati Enquirer popsala jako „velmi klidného“ člověka, který „stále pracoval“.

Oslava výročí školy se Argentincům stala osudnou

Mezi jedenácti oběťmi útoku je i žena z Belgie a pět Argentinců. Ti do New Yorku přijeli oslavit třicáté výročí ukončení střední školy. Jejich totožnost je už známá. Oběťmi útoku Uzbeka Sayfullo Saipova jsou Hernán Diego Mendoza, Diego Enrique Angelini, Alejandro Damián Pagnucco, Ariel Erlij a Hernán Ferruchi. Argentinské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že šestý člen skupiny, Martin Ludovico Marro, útok přežil, je však se zraněními hospitalizován v nemocnici.

Reklama

Doporučované