Hlavní obsah

Šéf CIA: Spojené státy může ohrozit letadlo unesené IS i stále dokonalejší jaderný arzenál KLDR

CIA varuje před KLDR, brzy může zasáhnout USAVideo: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Šéf CIA varoval, že KLDR je blízko zdokonalení jaderného arzenálu. Spojené státy by podle něj měly vzít na vědomí, že Severní Korea už brzy může přímo zasáhnout jejich území.

Článek

Spojené státy může už brzy zasáhnout Severní Korea, varoval na bezpečnostní konferenci ve Washingtonu šéf CIA Mike Pompeo. Podle něj KLDR dělí jen měsíce od dalšího zdokonalení jejího jaderného arzenálu. Spojené státy by podle něj měly vzít na vědomí, že Severní Korea už brzy může přímo zasáhnout jejich území.

Kam až se svými raketami KLDR může dostřelit?Video: Reuters, AP

„Jsou už ke svému cíli natolik blízko, že bychom se měli chovat, jako by ho už bezmála dosáhli,“ řekl Pompeo. Upozornil ale, že je rozdíl mezi schopností odpálit jednu jadernou raketu a vyrobit velké množství štěpného materiálu pro celý nukleární arzenál.

V červenci odpálila KLDR mezikontinentální balistickou raketu dokonce dvakrát. Usuzuje se, že by mohla dopadnout na americkou pevninu. V září uskutečnila zatím nejsilnější pokusný výbuch jaderné nálože. Rada bezpečnosti OSN reagovala vyhlášením nových sankcí. Bezpečnostní poradce Bílého domu Herbert McMaster na téže konferenci prohlásil, že čas vyhrazený řešení severokorejského problému bez války rychle běží.

Pompeo v projevu varoval před trvajícím teroristickým nebezpečím. Islámský stát (IS) je podle něj i po porážkách v Sýrii a Iráku schopen podniknout útok proti Spojeným státům, možná by dokázal i zničit letadlo. Bezpečnost USA ohrožují i jiné teroristické skupiny. „Schopnost IS provádět operace v cizině zůstala zachována,“ řekl Pompeo.

Reklama

Doporučované