Hlavní obsah

Test byl úspěšný. Naše nová raketa může nést jadernou hlavici, oznámila KLDR

Nová raketa KLDR může nést jadernou hlavici.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

O víkendu KLDR otestovala raketu středního až dlouhého doletu. Dopadla do Japonského moře. Svět test označil za provokaci.

Článek

Severní Korea označila nedělní odpálení své balistické rakety za test nového modelu střely středního až dlouhého doletu. Zkušební vypuštění střely pod osobním dohledem vůdce KLDR Kim Čong-una bylo úspěšné a jeho cílem bylo ověřit schopnost rakety nést velkou a těžkou jadernou hlavici, sdělila oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Agentura dodala, že střela byla odpálena pod co největším úhlem, aby nijak neovlivnila bezpečnost sousedních zemí. Raketa nazvaná Hwasong-12 urazila 787 kilometrů a dopadla do Japonského moře. Šlo o první raketový test od doby, co se úřadu ve středu ujal nový prezident Jižní Koreje, a druhou zkoušku od 29. dubna, kdy KLDR neúspěšně testovala balistickou raketu.

Mezinárodní společenství další severokorejský raketový test vesměs odsoudilo. Nový jihokorejský prezident Mun Če-in test označil za nebezpečnou provokaci, Bílý dům vyzval k zesílení sankcí vůči KLDR, proti zkoušce ostře protestovalo i Japonsko.

Čína nabádala ke zdrženlivosti, poukázala ale na to, že test je v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil nad novým severokorejským raketovým testem znepokojení.

KLDR znovu testovala balistickou raketu.

Reklama

Doporučované