Hlavní obsah

Jak zvládá Česko koronavirus? Hra s čísly může být zavádějící

Foto: Profimedia.cz

Tleskající zdravotníci na Manhattanu. Právě toto místo kvůli vysoké hustotě obyvatel vyčnívá v koronavirových statistikách.

Reklama

Pozitivně testovaných je na nákazu koronavirem v České republice momentálně přes 6 300 lidí. V každé zemi se epidemie vyvíjí jinak. Jak na tom je Česko ve srovnání ostatními, převážně evropskými, státy?

Článek

Údaje o absolutním počtu pozitivně testovaných v jednotlivých zemích ukazují křivku, která znázorňuje ty úplně nejzákladnější informace o průběhu celé pandemie. Lze z ní zjistit, ve kterých zemích nákaza roste rychle a kde naopak zpomaluje. Momentálně ze všech zemí nejvíce vyčnívají Spojené státy, kde je více než 600 tisíc potvrzených případů a přibývá okolo 30 tisíc nakažených denně.

Ze všech statistik je nejdůležitější právě ta, která ukazuje denní nárůst. Nesmíme ale opomenout ani data přepočtená na populaci. Když stejná absolutní čísla zobrazíme v přepočtu na jeden milion obyvatel každé země, ukáže se, že Spojené státy nejsou tou jednoznačně nejzasaženější zemí.

Tou je v tuto chvíli Španělsko, které se momentálně potýká s necelými čtyřmi tisíci pozitivně testovaných na jeden milion obyvatel. Ani tato statistika samotná toho ale příliš mnoho neřekne.

Na křivce je totiž vidět, že v počátcích epidemie na tom bylo hůř Švýcarsko, které ale není mezi zeměmi přetíženými nákazou. Naopak dokonce přijalo pacienty z Francie. Důležitý faktor tak nehraje jen počet obyvatel dané země, ale také kapacity zdravotnictví a testování.

Spojené státy, které při přepočtu na obyvatele vypadají méně zasažené než Itálie, nemají na svém území nákazu rozloženou rovnoměrně. Vydělit počet nakažených jedním číslem tedy jednoduše nestačí. Pokud bychom stejné počty aplikovali pouze na americký stát New York, zjistíme, že najednou staví předchozí graf do úplně jiné perspektivy.

Jedním z dalších klíčových údajů je totiž i hustota populace, která je v New Yorku 159 lidí na kilometr čtvereční. Samotný Manhattan má pak na jednom kilometru 28 tisíc lidí. Průměrná hustota zalidnění České republiky je pak 134 obyvatel na kilometr čtvereční.

Když se vrátíme zpět ke srovnání všech zmíněných zemí, tak zjistíme, že v přepočtu testování na tisíc obyvatel si Česko nevede špatně, ale stále zaostává za těmi zeměmi, které jsou často označovány za příklady toho, jak se s epidemií koronaviru vypořádat. Je ale třeba zdůraznit, že různé země k testování také používají různé metodiky. Například v České republice je číslo částečně zavádějící, protože je vypočítáno i z opakovaných testů u jedné osoby. Je nutné tak tuto statistiku brát s rezervou.

V současné době má Česká republika na jeden milion obyvatel zhruba 584 pozitivně testovaných na infekci covid-19. Například sousedící Polsko má sice pozitivních méně, zaostává ale i v počtu testů na tisíc obyvatel. Pokud ovšem platí čísla, která zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví, tak v této chvíli je vývoj v Česku skutečně pozitivní. Příští dny ovšem ukážou, jak se projeví již provedené nebo teprve plánované uvolnění přísné karantény.

Reklama

Související témata:

Doporučované