Hlavní obsah

Vojtěch: Rychlé šíření koronaviru se podařilo zastavit

Foto: vlada.cz

Tisková konference Ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví postupně uvolní část nemocniční péče pro běžné pacienty. Plán chce mít připravený příští týden.

Článek

V ČR se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) podařilo zastavit nekontrolované šíření koronaviru. Nemocnice podle něj přísun pacientů zvládají. I v případě rychlého šíření, které by přineslo 26 tisíc případů, by lůžkové kapacity byly dostatečné.

„Podařilo se nám zastavit nekontrolované šíření nemoci covid-19, můžeme se tedy v následujících týdnech postupně začít vracet k normálnímu životu,“ řekl Vojtěch.

Nemocniční péče by se tak měla částečně rozšířit zpět i pro běžné pacienty. Plán chce mít ministerstvo hotový příští týden.

Podle nového odhadu bude na konci dubna v České republice 10 600 případů prokázané nákazy novým typem koronaviru, před týdnem se hovořilo o zhruba 14 200 nemocných.

Počet nesymptomatických pacientů zůstává neznámý. Toto číslo by ve druhé polovině dubna mohla odhalit studie na základě testování vzorku populace v Praze a v Olomouci.

Seniorů je mezi nakaženými asi 24 procent, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Průměrný věk zemřelých je nad 80 lety.

„Podstatná část pacientů, kteří zemřou, zemřou s covid-19, ale ne na covid,“ uvedl předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý.

Reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného, se podle Vojtěcha blíží k hodnotě jedna.

„Reprodukční číslo blízké jedné neznamená zastavení šíření nemoci, ale že se šíří kontrolovaně,“ řekl Dušek. Toto číslo a odhad počtu nakažených v populaci se promítá do všech odhadů budoucího počtu nakažených. Zatím ÚZIS počítá s deseti procenty, přesnější číslo bude po otestování reprezentativního vzorku populace.

Nakažených novým typem koronaviru bylo podle údajů z dnešního rána více než 5000. Za týden přibyly dva tisíce. Před týdnem ÚZIS odhadoval, že v polovině dubna bude zhruba 8000 nemocných, na konci měsíce asi 14 200.

Reklama

Doporučované