Hlavní obsah

Jaké ženy muži hledají a jaké si pak berou? Vědci na to mají studii

Výzkum partnerství: Jaké ženy muži chtějí a jaké si pak skutečně najdou.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Nejnovější vědecká studie prokázala, že muži hledají soběpodobné partnerky či partnery, ve skutečnosti si ale najdou jiné. Pokud si právě teď říkáte, k čemu je dobré to vědět - tak tato data mohou pomoci psychologům, ale třeba i provozovatelům seznamovacích kanceláří.

Článek

Studie se zúčastnili nejenom čeští muži a české páry, ale také Brazilci. Muži zadávali své osobnostní vlastnosti z modelu takzvané Velké pětky (extraverze, přívětivost, svědomitost, otevřenost a emoční stabilita), požadavky u svých ideálních partnerů a vlastnosti skutečných partnerů či partnerek.

„Výsledky ukázaly, že heterosexuální i homosexuální muži udávali preference pro soběpodobné partnery či partnerky ve všech osobnostních charakteristikách kromě emoční stability. Co se tedy týče ideálních partnerů, mezi heterosexuály a homosexuály z České republiky i Brazílie nebyly nalezeny žádné rozdíly," dodala Zuzana Štěrbová z Národního ústavu duševního zdraví. Podle ní tyto výsledky mohou naznačovat, že preference pro soběpodobnost se vyvinuly coby součást psychologických mechanismů výběru partnera.

Studie zároveň ukázala, že vzájemná podobnost skutečných párů byla oproti preferencím výrazně nižší, a to u mužů obou sexuálních orientací. Lidé jsou nuceni dělat při reálném výběru oproti preferencím kompromisy, což vede k rozdílu mezi ideálními a skutečnými partnery. Homosexuální páry podle vědců dosahovaly nižší podobnosti než páry heterosexuální. Vysvětlení může být hned několik - například, že homosexuálové mají menší „partnerský trh" než heterosexuálové.

Reklama

Doporučované