Hlavní obsah

Jako brzdit, když už narážíte do zdi. Nemocnice reagují na vládní úvahy

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Zatížení zdravotnických zařízení přichází vždy se zpožděním, varují ředitelé nemocnic. Většinou nesouhlasí s tím, že by se měla vláda rozhodovat i podle aktuální kapacity zdravotnických zařízení (ilustrační snímek).

Reklama

Při zvažování zpřísnění epidemických opatření musíme brát v potaz i obsazenost nemocnic, zní od vládních představitelů. Ředitelé nemocnic před takovými úvahami varují. Systém má přetížení předcházet, ne se podle něj řídit.

Článek

Ve středu bude vláda rozhodovat o tom, jestli se Česko vrátí po měsíci do nejvyššího stupně rizika v systému PES a s tím i k nejpřísnějším opatřením. Podle indexu rizika už pátý den odpovídá situace v zemi právě pátému, a tedy nejhoršímu stupni, vyhlášený je ovšem čtvrtý.

V minulých dnech se ale klíčoví představitelé státu vyjádřili v tom duchu, že nemocnice situaci zatím zvládají a že by se i tento aspekt pandemie měl zvážit.

„Je pravda, že PES je na pátém stupni, podstatné je, že v nemocnicích máme asi 4 650 pacientů,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) podle CNN Prima News v neděli během návštěv pražských nemocnic. Reagoval tak na slova vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), že by vláda měla jednat o zpřísnění opatření. Premiér se naopak v nemocnicích ujistil, že počet hospitalizovaných je stabilizovaný.

V podobném smyslu se vyjadřoval minulý týden na pravidelné páteční tiskové konferenci, kde se zhodnocuje stav a vývoj pandemie, i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Záležet nebude jenom na vlastním skóre, ale i na zátěži nemocnic,“ řekl Jan Blatný, zároveň ale dodal, že epidemie opět roste a cílem opatření je nepřetížit zdravotnický systém.

V pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády se už ministr Blatný vyjádřil jednoznačněji – ve středu navrhne zařazení země do nejrizikovějšího stupně s platností od pátku 25. prosince.

Systém má předcházet přetížení nemocnic, vzkazují ředitelé

Oslovení ředitelé tuzemských nemocnic vnímají uvažování vládních představitelů spíše s obavami. Tedy zejména úvahu, že nemocnice zvládají, a proto není třeba spěchat s přechodem na pátý stupeň, ač mu skóre odpovídá.

„Obrazně řečeno, zatáhnout ruční brzdu ve chvíli, kdy už se kapota vašeho auta deformuje o překážku, je opravdu pozdě. Pokud tedy chceme předejít zahlcení nemocnic covidovými pacienty, musí opatření přijít dříve, než se růst začne projevovat v počtu hospitalizací,“ shrnuje obavy řady ředitelů Radomír Maráček, předseda představenstev Nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

„Rozhodování politické a populistické se nám již jednou vymstilo,“ varuje Tomáš Jedlička, jednatel Masarykovy nemocnice Rakovník, a upozorňuje na to, že obsazenost nemocnic má zpoždění několika dní za nárůstem počtu pozitivně testovaných, a proto takový údaj nelze při rozhodování použít.

„Ten PES by měl být preventivní opatření a to, jak se plní nemocnice, už znamená selhání systému. Celé se to pokazilo tím, že systém naopak nerespektovali,“ myslí si Štěpán Votoček, ředitel Nemocnice Slaný.

Část oslovených ředitelů ale s myšlenkou, že by se v protiepidemickém systému měla zohledňovat i zátěž v nemocnicích, souhlasí. Ovšem vláda by neměla pracovat s aktuálními daty, ale s prognózou vývoje, jaký by mohl být stav o čtrnáct dní později.

„S ohledem na aktuální vývoj pandemie a opakovaný jev, který vede k rychlému naplňování nemocnic, velmi ocením, když data z nemocnic budou vstupovat do hodnocení rizikového stupně mnohem dříve. Jak je známo, nemocnice se začínají rychle naplňovat zhruba dva týdny od rostoucího počtu nakažených, což jsme viděli na přelomu října a listopadu a vidíme to i nyní,“ poukazuje Ivo Žolnerčík, ředitel Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.

„Lze odhadnout, jestli nemocnice budou plné, nebo ne,“ potvrzuje Stanislav Fiala, výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic, a zároveň upozorňuje, že mohou být velké rozdíly mezi velkými nemocnicemi například v Praze a menšími regionálními nemocnicemi, které mohou být plnější.

Petr Sládek, ředitel Uherskohradišťské nemocnice, která už minulý týden varovala před narůstajícím počtem nakažených, tvrdí, že je důležité přihlédnout i k aktuální obsazenosti nemocnic.

Už vnímáme třetí vlnu

Regionální nemocnice, které redakce Seznam Zpráv oslovila, hlásí, že třetí vlnu už začínají pociťovat a počet hospitalizovaných pacientů v následujících dnech poroste.

„Tento týden jsme otevřeli znovu další stanici covid péče a další stanici anesteziologie a resuscitace, protože od minulého týdne vnímáme třetí vlnu,“ popisuje aktuální situaci Jiří Holan, předseda představenstva Nemocnice Písek.

„Stále roste počet covidových pacientů, hledáme nové a nové kapacity, lůžka nejsou problém, ale je problém s personálem. Máme 80 osob pozitivních a v karanténě,“ líčí Karel Siebert, ředitel Slezské nemocnice v Opavě, a dodává, že má v nemocnici posledních deset volných lůžek.

Jednatel nemocnice Rakovník Tomáš Jedlička se přímo obává o zdraví svých zaměstnanců v čase, kdy se jejich mimořádné zatížení táhne už od jara.

„Je jen otázkou času, kdy si dlouhodobý stres s absencí světla na konci tunelu začne mezi nimi vybírat svou daň nejen v podobě onemocnění covidem-19, ale i v podobě dalších problémů, ze kterých bude rezultovat nepřítomnost na pracovišti,“ obává se Tomáš Jedlička.

Reklama

Doporučované