Hlavní obsah

Okres, který je na tom nejhůře v zemi. V Ostravě je PES na 94 bodech

Foto: Seznam Zprávy

Podle Fakultní nemocnice Ostrava se počet hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19 zvyšuje.

Reklama

Je to číslo, které se od zavedení protiepidemického systému (PES) dosud v žádném okrese neobjevilo. Ostrava se v pondělí dostala na 94 bodů.

Článek

Nepříznivou situaci naznačoval už víkend – v sobotu a neděli činilo skóre v okrese Ostrava 90 bodů. Pro připomenutí: pátý (fialový) stupeň pohotovosti začíná již na 76 bodech. Po víkendu se ale stav ještě zhoršil.

„Největší ohnisko nákazy je v tuto chvíli okres Ostrava, kde to skutečně poskočilo. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet,“ potvrdil Seznam Zprávám nepříznivou situaci v Ostravě i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„Nemohu ale říct, že by bylo nějaké konkrétní místo nákazy, kvůli kterému by se skóre takhle zhoršilo,“ dodal.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vývoj skóre v systému PES v okrese Ostrava.

Podle mluvčího ostravské hygienické stanice jsou nejčastější místa nákazy dvě. „Nejčastější výskyt je v zařízeních, která poskytují sociální službu, takže domovy pro seniory, a dále jsou to pak školská zařízení. A tam, kde není znám původ výskytu, tak k nakažení většinou dochází v práci nebo v rodině,“ řekl Seznam Zprávám Aleš Kotrla.

Kraj, který je na tom nejhůře

I celý Moravskoslezský kraj je na tom s 90 body nejhůře v celé republice. Za posledních 24 hodin podle hygienické stanice vzrostl počet nakažených v kraji o 763, z čehož v Ostravě bylo pozitivních 237 případů. Podle Ivo Vondráka je tento nárůst způsoben také tím, že Moravskoslezský kraj podle něj testuje nejvíce ze všech krajů.

Podle Aleše Kotrly hraje roli ve větším počtu pozitivních případů i antigenní testování. „Pokud někomu vyjde pozitivní antigenní test a má příznaky, tak je automaticky překlopen do systému Daktela a propíše se do statistik hygienické stanice.“ Samotné pozitivní antigenní testy bez příznaků se ale do systému zapisují až poté, co je proveden kontrolní PCR test. Podle Vondráka je pozitivita testů zhruba 30 %.

„Ten vzrůstající trend už je delší dobu. Je to přirozený průběh a myslím si, že to čeká všechny kraje. Vždy je to tak, že v určitý okamžik jsou na tom některá města a kraje výrazně lépe nebo hůře, ale přelévá se to tak, jak probíhají sociální kontakty,“ okomentoval zvýšené skóre Vondrák.

Stejné počty hospitalizovaných jako v půlce listopadu

I Fakultní nemocnice Ostrava už zaznamenala dopad posledních dnů – opětovný nárůst počtu hospitalizovaných pacientů. „Samozřejmě v souvislosti s tou zhoršující se situací se i zvyšuje počet hospitalizovaných pacientů i v naší nemocnici. Momentálně máme 111 pacientů a z toho 24 je ve vážném stavu, tedy umístěných na odděleních ARO nebo na JIP,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

„Momentálně jsme na číslech, jako byly zhruba v polovině listopadu,“ uvedla Petlachová. Tedy zhruba 14 dní poté, co Česká republika zaznamenala nejvyšší nárůsty počtu nakažených na konci října, které dosahovaly i 15 000 nově nakažených za den. Po polovině listopadu se podle Petlachové počty hospitalizovaných s koronavirem snižovaly až na zhruba 90 lidí na konci listopadu. Od začátku prosince se ale počet pacientů začal opět zvyšovat až na současné hodnoty.

„Zatím nedochází k zásadnímu problému, že bychom neměli kam ty lidi dát. Dokonce ten počet trochu poklesl. Nicméně připravujeme se na to, že budeme muset pro následnou léčbu opět používat, tak jak jsme to měli nasmlouvané, lázeňské domy, popřípadě vysokoškolské koleje, ale ty až na posledním místě,“ řekl Seznam Zprávám Vondrák.

Podle Petlachové ale Fakultní nemocnice v Ostravě ještě kapacitu má. „Nějakou kapacitu samozřejmě ještě máme a musíme být schopni ji vytvořit podle toho, jak se navyšuje počet pacientů,“ řekla Petlachová.

Reklama

Doporučované