Hlavní obsah

Jan Svěrák: Proč jsem napsal petici na podporu České televize

Rozhovor s Janem Svěrákem: Proč cítil potřebu veřejně bránit Českou televizi?Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Zemanův inaugurační projev v sobě měl málo lásky,“ říká režisér Jan Svěrák na otázku, proč jej prezident svým prvním proslovem po slavnostní přísaze přiměl k sepsání výzvy Pět vět.

Článek

Režisér Jan Svěrák se manifestem obrací na politiky a osobnosti, kterým záleží na zachování demokracie. Po projevu čerstvě jmenovaného prezidenta, v němž Zeman ostře kritizoval média, včetně těch veřejné služby, totiž usoudil, že už není možné dál mlčet.

Svých Pět vět pro obranu ČT přečetl před spuštěním přímého přenosu 25. ročníku Českých lvů. Odehrával se v pražském Rudolfinu.

„Česká televize je nezávislá, takže za nás dokáže politiky kontrolovat,” řekl režisér. „Jiná média, která třeba patří soukromníkům, nemají tu svobodu, protože soukromníci často třeba chtějí vliv nebo službu, musí tedy dělat politikům ústupky. Kdežto veřejnoprávní média ne.”

Celý rozhovor s Janem Svěrákem včetně reakcí hradního mluvčí Jiřího Ovčáčka si můžete pustit v úvodním videu.

Český filmový svátek provázela řada protestů ze strany zúčastněných umělců. Například herečka Zuzana Kronerová, jež získala sošku za nejlepší ženský herecký výkon, uvedla, že je ze situace v České republice znepokojená a smutná. A krize na Slovensku ji prý rozzuřila. „Prosím vás, nedopusťte to tu v Čechách, aby rostla arogance moci. A bránila svobodě a demokracii. Držme palce všem slušným lidem v Čechách, na Moravě a na Slovensku,” prohlásila herečka.

Slavnostní večer jsme sledovali v online přenosu:

Přímým přenosem jsme také na Televizi Seznam vysílali slavnostní inauguraci Miloše Zemana.

Inaugurace prezidenta Miloše Zemana.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Miroslava Němcová během projevu prezidenta opustila Vladislavský sál. Proč?Video: Redakce Seznam

Reklama

Doporučované