Hlavní obsah

Japonci objevili digitální podpis, akcie „podpisových firem“ rostou

Foto: Wikipedia.org

Ilustrační snímek.

Reklama

Papír a razítko představují pro japonské úřady neodmyslitelnou součást jejich práce. Koronavirus jim je vezme a nahradí je nulami a jedničkami.

Článek

Japonsko má pověst technologicky vyspělé země, ale v některých aspektech země zůstala na pozicích předminulého století. Například pro dokumenty platí, že je signatáři podepisují sami a hotovo. Respektive to platilo, protože pandemie koronaviru vtrhla i do tohoto tradičního hájemství.

Na japonských ostrovech funguje jen několik firem, které se technologií elektronického podpisu zabývají, takže ty nyní zažívají nevídaný boom. Agentura Bloomberg uvádí příklad společnosti Bengo4.com. V japonštině znamená její jméno „právník.com“ a jde o podnik, s jehož akciemi se začalo veřejně obchodovat v roce 2014 a který zaměstnává necelých 250 lidí.

Za šest let vyskočily akcie firmy na japonské burze 22krát a včera pokořily další rekord, celou firmu to ohodnotilo na 1,77 miliardy dolarů. Šéf společnosti Josuke Ušida pak akcie podpořil prohlášením, že pro letošek plánuje zdvojnásobení tržeb.

„Používání elektronického podpisu se bez pochyby stane mnohem častější,“ řekl Bloombergu Ušida. A dodal, že přijde den, kdy to bude dokonce obvyklá praxe. To v Japonsku zatím ani zdaleka neplatí, razítko a papír stále vládnou a největší průlom moderních technologií do tradičního uspořádání znamenal v 70. a 80. letech minulého století fax.

Ušida předpokládá, že trh s elektronickým podpisem by mohl za pár let dosáhnout objemu 400 miliard jenů. Z toho by si pro svou firmu rád ukousl 80 procent. Jeho společnost Bengo4.com začínala jako webová stránka nabízející právní služby, ostatně sám Ušida je vystudovaný právník. V praxi tak zažil, jak zkostnatěle japonský systém s moderními technologiemi pracuje a kolik času zabere razítkování – to doslovné.

Nejdřív však musel překonat hradbu nedůvěry, která moderní technologii postavenou na cloudové aplikaci obklopovala. Japonské firmy mohou ze zákona signovat smlouvy elektronicky, ale obě smluvní strany narážely na řadu potíží při autentifikaci takového podpisu: prokázat, že já jsem skutečně já, bylo podle Ušidy mnohem náročnější a zabralo to spoustu času.

Jak Ušida uvádí, hodně pomohlo, že služeb jeho firmy využívají desítky tisíc právníků, kteří své klienty postupně motivují k používání elektronického podpisu. A zatím s tím nebyly problémy, a to ani u soudu.

Rozvoj elektronického podpisu má v Japonsku podporu z nejvyšších míst, například na něj tlačí premiér Šinzó Abe. Během pandemie totiž řada Japonců musela vyrazit městskou hromadnou dopravou na úřad jen kvůli tomu, aby dostala „štempl“ dostupný i elektronicky.

Nové technologii mezi jinými fandí také bankéři z JPMorgan, kteří si u výhledu akcií Bengo4.com udělali poznámku „silně rostoucí“. Zároveň se však nenechali ošálit Ušidovými odhady, trh s elektronickým podpisem v Japonsku odhadují do pěti let na 12 miliard jenů.

Reklama

Doporučované