Hlavní obsah

Japonská škola přestala při přijímačkách zvýhodňovat muže, ženy je obratem zvládly lépe

Foto: Facebook.com/juntendo1838

Studenti Juntendo University.

Reklama

Tokijská Juntendo University v minulosti zvýhodňovala mužské kandidáty, kteří se na medicínu hlásili poprvé. Podle děkana lékařské fakulty jsou ženy v mládí vyspělejší a těší se tak výhodě, kterou chtěla škola dorovnat.

Článek

Ženské uchazečky o studium na lékařské fakultě japonské Juntendo University zvládly v roce 2019 přijímací zkoušky lépe než muži. Stalo se tak v prvním přijímacím řízení po zjištění, že škola v minulosti při řízení právě muže zvýhodňovala.

Podle japonského listu Asahi Šimbun přijímací zkoušky úspěšně složilo 8,28 procenta ženských uchazeček. Mužští uchazeči zkoušky zvládli v 7,72 procenta případů. Ženy tak byly úspěšnější poprvé po sedmi letech.

Mezi lety 2013 a 2018, kdy podle vyšetřování japonského ministerstva školství ke zvýhodňování mužů docházelo, složilo piřjímací zkoušky úspěšně 5,5 procenta uchazeček a 9,16 procenta uchazečů.

Soukromá tokijská univerzita v minulých letech, podobně jako řada dalších japonských univerzit, zvýhodňovala mužské uchazeče o studium, kteří se na medicínu hlásili poprvé. Kromě všech ženských uchazeček měli při přijímacím řízení ztíženou pozici také uchazeči, kteří se na školu hlásili opakovaně.

„Ženy dospívají mnohem rychleji než muži a jejich komunikační schopnosti jsou lepší,” řekl podle japonského deníku v prosinci minulého roku děkan fakulty Hirojuki Daida. „Bylo to opatření, které mělo určitým způsobem pomoci mužským uchazečům,” dodal.

Univerzita v prohlášení k výsledkům přijímacího řízení podle japonského listu uvedla, že výsledky jsou přímým důsledkem opuštění dosavadní politiky.

Podle posledních dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) má Japonsko ze všech členských zemí nejnižší zastoupení žen mezi lékaři – 20,3 procenta. Kromě Jižní Koreje (22,3 procenta) se pak už bilance žádného státu nepohybuje pod 30 procenty a drtivá většina zemí OECD má více než 40 procent lékařek.

Reklama

Související témata:

Doporučované