Hlavní obsah

Jaroslav Kmenta: Babiš míří na Hrad

Jaroslav Kmenta
Novinář a spisovatel, působí v magazínu Reportér
Foto: Profimedia.cz

Dezinfekce Masarykova pomníku na Hradčanech, snímek z března 2020.

Reklama

Andrej Babiš postupem doby vyobchodoval s Milošem Zemanem několik resortů - vždy za nějakou protislužbu nebo vlivovou záležitost. Teď dokonal svůj deal.

Článek

Sundejte si růžové brýle. Premiér Andrej Babiš neřeší personální výměnou šéfa zdravotnictví jen faktický problém s nezvládnutým bojem proti koronaviru.

Rošáda na Ministerstvu zdravotnictví je kromě jiného také součástí Babišovy předvolební taktiky před blížícími se volbami. A z dlouhodobého hlediska se pak jedná o jeho tiché tažení na Hrad.

O co jde:

Plán na stažení Adama Vojtěcha z čela resortu vznikl v týmu Andreje Babiše podle mých informací už během června 2020. Jen se čekalo na vhodný okamžik. Krajské a senátní volby budou za pár dní - 2. a 3. října.

Exnáměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula byl přitom adeptem na ministra již dlouho před tím. Babiš si ho vzal na Úřad vlády po jeho jarní roztržce s Vojtěchem dočasně proto, aby si ho zpracoval, „okoblihoval“ a přenesl na něj všechna tajná přání svého holdingu, která na milimetr přesně do té doby vždy splňovalo „Babišovo žebro“ - tedy Adam Vojtěch.

Připomeňme si, že Roman Prymula není z líhně Agrofertu, ani z ANO 2011. Prymula vzešel ze sféry vlivu Miloše Zemana a jeho pročínských aktivit.

Babiš tedy na post ministra zdravotnictví nominoval Zemanova muže. Je to již pátý člen vlády, o kterém se dá říct, že je víc Zemanův než Babiše či koaliční ČSSD.

Kromě Prymuly jsou to ještě ministr obrany Lubomír Metnar, šéf zemědělství Miroslav Toman, v čele resortu spravedlnosti pak Marie Benešová a na financích se obecně za „zemanovku“ pokládá zčásti i Alena Schillerová.

Ze 14 členů vlády je tedy 5 ANO a 5 Hradu. ČSSD má 4 ministry.

Co to znamená?

Andrej Babiš postupem doby vyobchodoval s Milošem Zemanem několik resortů - vždy za nějakou protislužbu nebo vlivovou záležitost. Teď dokonal svůj deal.

Za to, že Andrej Babiš „prodává“ své vládní resorty, chce od Zemana nyní cenu nejvyšší.

Celé Babišovo chladnokrevné počínání - a rošáda na zdravotnictví mě v tom jen utvrzuje - směřuje k jeho možné hradní kandidatuře.

Jsem přesvědčen, že Andrej Babiš zcela vážně uvažuje o tom, že se bude v příštích volbách ucházet o prezidentský úřad. A tajně a skrytě si se Zemanem vekslují poukázky na vládní resorty za to, že Zeman předá ve finále Babišovi své voliče. Bez nich by se třicetiprocentní Babiš v prezidentských volbách neobešel.

Dívejme se tedy na současnou rošádu nejen věcně přes selhání ministra Vojtěcha a neudržitelnou situaci s covidem-19.

Pokud budeme nazírat na tento zdravotnický exces s větším odstupem a hlavně prostřednictvím komplikované duše byznysmena Babiše, vyjde nám z toho opět jen kalkul a vyšinutý pragmatismus. Miloše Zemana a Andreje Babiše.

Tito dva pánové nepřišli politiku zkultivovat, ale zobchodovat. Je šílené, že jsou schopni zajít tak daleko, že při tom hazardují i se zdravím občanů.

Reklama

Doporučované