Hlavní obsah

Je nevidomý, jezdí zdarma. Dopravní podnik po něm vymáhal statisíce na pokutách

Záhady Josefa Klímy: Jako nevidomý jezdí zdarma. Přesto po něm dopravní podnik vymáhá statisíce na pokutách.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Soudy muže navíc odsoudily bez jeho přítomnosti, a to zcela legálně. Neuvěřitelný příběh roků života v exekucích ukončil až Ústavní soud.

Článek

Vladimír Patera je jako těžce zrakově postižený držitelem průkazu ZTP. Přestože má nárok na dopravu zdarma, vymáhal po něm pražský dopravní podnik pokuty za jízdu načerno.

Podle záznamů dopravního podniku jezdil Patera načerno mezi lety 1998 až 2002 a revizorům tvrdil, že si zapomněl jízdenku. Jenže on sám říká, že v té době dojížděl do Prahy z Kladna, průkaz ZTP měl vždy u sebe a revizoři ho navíc ani nekontrolovali.

Někdy v té době ale ztratil svůj rodný list. Je tak možné, že černým pasažérem byl někdo jiný, kdo se k rodnému listu dostal a prokázal se jím při kontrole. Revizor by ale v takovém případě neměl záznam učinit; tuto variantu zpochybňuje i dopravní podnik. Revizoři totiž pokaždé do záznamu o kontrole správně zapsali bydliště, které v rodném listu není.

Jak se adresa do hlášení dostala, je záhadou a záhadou zůstane. Původní záznamy jsou totiž skartovány.

Druhou variantou je, že si někdo třetí na základě rodného listu nechal vystavit falešný občanský průkaz. Jenže nechat si oficiálně vystavit falešný průkaz na jméno někoho cizího není tak jednoduché a těžko by to někdo riskoval kvůli jízdám načerno.

Dopravní podnik potom začal pokuty vymáhat. Jenže v místě trvalého bydliště Vladimíra Patery bydlel tou dobou jeho bratr. O výzvách k zaplacení ani o předvoláních k soudu se nevidomý prý od příbuzných nedozvěděl.

Vše probíhalo takzvanou fikcí doručení. Soudy v nepřítomnosti Vladimíra Patery rozhodly o nařízení exekuce.

Problém je v tom, že Vladimíra Pateru zastupoval soudem přidělený opatrovník, který byl – namísto hájení zájmů mandanta – nečinný.

Když se nevidomý později o nařízených exekucích dozvěděl, argumentoval u soudu, že pohledávka dopravního podniku vůči nevidomému nikdy nemohla vzniknout. Jenže soudy nedokázaly ověřit, že je nevidomý a navíc prý začal své zájmy hájit pozdě.

Neuspěl ani u obvodního, ani u odvolacího soudu. Zkusil proto zoufalý krok – stížnost k Ústavnímu soudu. Jak se k tomu soudci postavili? Pusťte si úvodní video.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované