Hlavní obsah

Je pro nás mrtvý, řekl Trumpův poradce o soudu v Haagu. Vadí mu vyšetřování možných zločinů USA a Izraele

Foto: Shutterstock.com

Poradce pro národní bezpečnost USA John Bolton.

Reklama

Poradce pro národní bezpečnost USA John Bolton prohlásil, že jurisdikce soudu narušuje suverenitu Spojených států. Washington by pak mohl zavést sankce proti jednotlivým členům soudu, pokud začne vyšetřovat možné válečné zločiny USA v Afghánistánu a Izraele vůči Palestincům.

Článek

Spojené státy zaujmou „agresivní postoj“ vůči Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu, pokud bude pokračovat v přípravě na vyšetřování údajných amerických válečných zločinů v Afghánistánu. Pohrůžku obsahoval pondělní projev bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona. Pronesl ho před členy konzervativní federalistické společnosti ve Washingtonu.

„Spojené státy využijí všech prostředků, aby ochránily své občany a občany spojeneckých zemí před nespravedlivým pronásledováním ilegálního soudu,“ řekl Bolton členům společnosti. Podle poradce prezidenta Donalda Trumpa se tak stane v případě, že Mezinárodní trestní soud (ICC) formálně zahájí vyšetřování údajných zločinů, jichž se v Afghánistánu dopustili američtí vojáci a příslušníci tajných služeb USA.

„Nebudeme s ICC spolupracovat, nebudeme mu poskytovat žádnou pomoc. Nepřipojíme se k ICC a necháme ho samovolně zaniknout, pro nás je už mrtvý,“ prohlásil Bolton. USA rovněž připravují závazné dvoustranné smlouvy, které cizím státům zabrání vydávat Američany k potrestání haagskému soudu.

Úkolem ICC je pohnat k odpovědnosti pachatele válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti. Smlouvu o zřízení soudu z roku 2002 USA neratifikovaly. Tehdejší prezident George Bush mladší s vytvořením soudu nesouhlasil, jeho nástupce Barack Obama měl ale v úmyslu s ICC spolupracovat.

Boltonův projev podle Reuters rovněž obsahuje informaci o uzavření washingtonské kanceláře Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Důvodem má být snaha Palestinců prosadit na půdě haagského soudu vyšetřování údajných zločinů Izraele. „Spojené státy budou vždy stát při svém příteli a spojenci Izraeli,“ sdělil Bolton. Podle něj je ICC „útokem na ústavní práva amerického lidu a suverenitu Spojených států“.

Generální tajemník OOP Saíb Irikát v pondělí v reakci na chystaný Boltonův projev uvedl, že Američanům se Palestince nepodaří zastrašit, aby upustili od svých kroků proti Izraeli v ICC. Uzavření palestinské kanceláře ve Washingtonu má podle Irikáta „chránit izraelské zločiny“.

Reklama

Doporučované