Hlavní obsah

Je sama na pět dětí, z toho tři trpí nevyléčitelnou nemocí

Záhady Josefa Klímy: Je sama na pět dětí, z toho tři trpí nevyléčitelnou nemocí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dědičné onemocnění vzalo Ireně Vodrážkové manžela, teď s ním bojují i jejich děti. Život, jaký si málokdo umí představit.

Článek

„Vždycky, když volám na onkologii a na výsledky magnetické rezonance, tak jsem z toho hrozně vynervovaná a hrozně se bojím. Že mi řeknou špatné zprávy. Nebo že mi řeknou – okamžitě přijeďte, musíme ho operovat." Toto jsou slova Ireny Vodrážkové, matky pěti synů. Tři z nich trpí nemocí zvanou neurofibromatóza, kterou zdědili po svém otci.

Nejhůře je na tom jedenáctiletý Matýsek, u kterého má choroba nejdramatičtější průběh. Šestnáctiletý Marek je na tom naopak zatím nejlépe. U osmiletého Šimona zase nemoc, zdá se, pomalu ale jistě propuká.

Neurofibromatóza je dědičné onemocnění, které vzniká na podkladě mutace genů, což má za následek tvorbu podkožních nádorových útvarů. Nejzávažnější komplikací této nemoci je ale přeměna nezhoubného podkožního nádoru na nádor zhoubný. Stejně tak to bylo u otce tří synů Ireny, který v roce 2016 na následky této nemoci zemřel.

U Matěje začala nemoc jako zduřelá uzlina, ale s postupem času se nemoc rozjela tak dramaticky, že se nakonec několik hodin bojovalo o jeho život. „Zjistilo se, že má na krční míše tumor, který ho ohrožuje na životě. A lékaři museli rychle reagovat. A vlastně mi řekli, že je možné, že na tom sále umře. Že nevědí, jak to dopadne. Přála jsem si a modlila jsem se, na nic jiného jsem nemyslela. Seděla jsem tam tři hodiny a modlila jsem se," pokračuje Irena Vodrážková.

Operace dopadla dobře, Matýsek přežil. Bohužel za krátkou dobu se tumor v jeho těle objevil zase. A nyní lékaři volí, jakou léčbu zesláblému a vyčerpanému tělu nasadí. Zda biologickou chemoterapii, nebo další náročnou operaci.

„Jednou mi řekl takovou větu – na co budu chodit k doktorům, když za chvilku umřu. Snažila jsem se mu vysvětlit, že to není pravda, že se snažíme, aby tady byl co nejdéle a že mu doktoři chtějí pomoct,” říká paní Irena.

Jak vlastně tato zákeřná nemoc vypadá, jaké prognózy mají všichni tři synové a s čím vším se Irena Vodrážková potýká, zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované