Hlavní obsah

Je to „biologická Fukušima“, tvrdí lékař o situaci v Brazílii

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb jedné z obětí covidu-19 v brazilském Riu de Janeiru.

Reklama

Pandemie v Brazílii stále graduje. Nově země zaregistrovala rekordní počet úmrtí za den. Prezident Bolsonaro přijmout celoplošná opatření stále neplánuje. Naději nicméně vidí v očkování. Včera o vakcínách jednal s Putinem.

Článek

Brazílie poprvé od začátku pandemie zaregistrovala více než 4 tisíce mrtvých na covid-19 za uplynulých 24 hodin. Od začátku pandemie v zemi zemřelo již 337 tisíc lidí. Vyšší počet úmrtí na celém světě evidují pouze Spojené státy americké.

Podle brazilského deníku Folha de Sao Paulo se nicméně může jednat o anomálii, jelikož do statistiky mohla být přidána i úmrtí za uplynulé sváteční dny, kdy se testovalo méně. Reálný počet úmrtí za posledních pár dní tak může být naopak ještě vyšší.

Země se přitom k přijetí radikálních opatření, jež by napomohla pandemii ukočírovat, nemá. Situace je přitom katastrofální. Dosud byl nejhorším měsícem březen. V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo zhruba 66 500 lidí. „Je to jaderný reaktor, který zahájil řetězovou reakci a je mimo kontrolu. Je to biologická Fukušima,“ říká brazilský doktor Miguel Nicolelis z Duke University pro agenturu Reuters.

Ve většině států zabírají 90 % lůžek intenzivní péče právě pacienti infikovaní covidem-19. V dalších státech dochází zásoby sedativ a kyslíku. I přesto mají některé státy v plánu brzy rozvolnit.

Podporu mají z těch nejvyšších kruhů. Brazilský prezident Jair Bolsonaro se proti lockdownu stále vymezuje. Argumentuje tím, že ekonomická škoda by byla horší než dopady pandemie covidu-19. Opatření, ke kterým se uchylují některé státy nebo starostové měst, se rozhodl napadnout soudně. Vymezil se proti nim i včera před svou rezidencí, kde na něj čekali jeho příznivci. Opět kritizoval karanténní opatření a uvedl, že navíc vedou k obezitě, depresi a růstu nezaměstnanosti. Komentář k tomu, že země zaznamenala rekordní počet úmrtí (4 195 úmrtí), neposkytl.

Význam tamní ekonomiky zdůraznil včera i její tamní ministr Paulo Guedes. Oznámil, že „byznys v Brazílii by mohl být obnoven“ za dva až tři měsíce.

Epidemiologové přitom upozorňují, že aby v zemi došlo k radikálnímu snížení nakažených i mrtvých, musí být ustanoven lockdown. To tvrdí i epidemioložka Ethel Macielová, která hovoří „minimálně o 20 dnech“. Miguel Lago, ředitel jednoho z brazilských zdravotních institutů v zemi, který veřejným zdravotnickým představitelům radí, je k vývoji situace v zemi skeptický. „Pravdou je, že protikoronavirový narativ prezidenta Jaira Bolsonara vyhrál,“ říká. Dodává, že starostové a guvernéři jednotlivých států mají zákaz prosazovat opatření, protože vědí, že Bolsonarovi podporovatelé, včetně podnikatelů, je budou sabotovat, uvedl pro agenturu AP.

Vlastní přístup v polovině února přijal například starosta města Araraquara ve státě Sao Paulo Edinho Silva. Ten v průmyslovém městě vyhlásil desetidenní lockdown, který vedl k radikálnímu snížení počtu nakažených i zemřelých. Pro Al-Džazíru ale uvedl, že mu chodí výhrůžky smrtí a navíc čelí tlaku podnikatelů. Vzít věci do svých rukou se rozhodli i další, kteří se uchylují k lokálním opatřením i přesto, že podporu vlády nemají.

Bolsonaro nicméně svou strategii vůči covidu-19, který bere od začátku na lehkou váhu, mění. Přestože již dříve řekl, že se očkovat nenechá, tak uvedl, že rok 2021 bude pro Brazílii rokem vakcinace. Brazílie má přitom vakcín nedostatek a očkovací tempo je pomalé.

Včera Bolsonaro nicméně mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o dodávkách vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Brazílie chce koupit deset milionů dávek tohoto přípravku, na jehož výrobě se má podílet i jedna z místních firem. Země schválila a používá i další preparáty od čínských a západních výrobců. Naočkováno oběma dávkami bylo zatím pouhých 2,3 procenta z celkové 211milionové populace.

Podle výzkumného Institutu Oswalda Cruze v Riu de Janeiru, který se věnuje mimo jiné analýze covidu-19 v Brazílii, by mohlo do konce dubna zemřít na covid-19 až 100 tisíc lidí, pokud nedojde k přijetí opatření. Situace bude podle institutu kritická ještě celý duben.

Reklama

Doporučované