Hlavní obsah

Tisíce mrtvých a desítky tisíc nakažených. Tři země, které děsí svět

Foto: Profimedia.cz

V Brazílii nestíhají pohřbívat mrtvé.

Reklama

Rekordní počty nově nakažených i mrtvých. Brazílie, Indie a Ukrajina zažívají v posledních týdnech peklo. Krize je obzvlášť zřetelná v brazilském Sao Paulu, kde došly hroby. Zaměstnanci hřbitovů proto vykopávají ty staré.

Článek

V Brazílii se pohřbívá i v noci

Brazílie se stává odstrašujícím případem země, která nezvládá boj s koronavirem. Drtí ji pomalé očkování, nedostatek opatření, politické zemětřesení i brazilská mutace. Země vedená pravicovým prezidentem Jairem Bolsonarem vede proti zákeřné nemoci spíše symbolickou odvetu, komentuje situaci britský list The Guardian.

Jen v březnu zemřelo s onemocněním covid-19 až 60 tisíc Brazilců. Téměř každý den přibude v zemi přes 70 tisíc nakažených. Celkem už se v zemi nakazilo téměř 13 milionů lidí a skoro 330 tisíc z nich svůj boj s nemocí covid-19 prohrálo.

Situace je tak špatná, že v brazilském největším městě Sao Paulu došla místa na hřbitovech. Hrobníci proto vykopávají desítky let staré hroby a připravují je pro nové nebožtíky. Pracují i v noci, osvětlení obřími reflektory, které město nakoupilo speciálně proto, aby se mohlo pohřbívat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Neútěšné situace v Brazílii si všimli její latinskoameričtí sousedé, kteří před ní rychle zavírají dveře. Lety do Brazílie už zakázala Argentina, Kolumbie či Peru. Pozadu nezůstal ani venezuelský prezident Nicolás Maduro.

„Brazílie představuje hrozbu pro celý svět. A čí je to chyba? Jaira Bolsonara,“ uvedl státník, který se sám neštítí šíření koronavirových konspirací, a promptně uzavřel hranice své země.

Aby toho nebylo málo, před několika dny rezignoval brazilský ministr zahraničí Ernesto Araújo a ministr obrany Fernando Azevedo Silva. „Je to horor! Horor. Brazílie se ocitla v samém srdci temnoty,“ okomentoval stav v zemi bývalý šéf diplomacie při oznamování demise. I přestože Bolsonara opustili klíčoví ministři, brazilský prezident nadále trvá na zmírnění opatření. Světová zdravotnická organizace (WHO) k tomu poznamenala, že se země řítí do záhuby.

Mohou za to lidé, tvrdí indická vláda

Po Spojených státech a Brazílii má třetí nejvyšší celkový počet nakažených Indie, do počtu úmrtí je ve smutném žebříčku čtvrtá. Od začátku pandemie zaznamenala druhá nejlidnatější země světa více než 12,2 milionu případů a přes 163 tisíc úmrtí. Jen za poslední den přibylo zhruba 90 tisíc nakažených a s covidem-19 zemřelo 714 lidí. Takto vysoká čísla zaznamenala Indie naposledy v září.

Ještě v lednu na tom byla jihoasijská země dobře, denní počet nově nakažených nepřesahoval 15 tisíc. Špatný systém testování spolu s téměř neexistujícím trasováním kontaktů a laxním přístupem k opatřením ale vedl k další vlně nákaz.

Někteří odborníci tvrdí, že za narůstajícím počtem případů stojí nakažlivější mutace, tamní vláda to ale popřela. Na vině jsou prý Indové, již po měsících, které museli strávit zavření doma, vyrážejí na velké svatby, rodinné oslavy a přeplněné trhy. Tisíce lidí se také zúčastnily předvolebních setkání ve státech, které čekají regionální volby.

Zdaleka nejhorší je situace v indickém státě Maháráštra, kde leží finanční metropole Bombaj. Tamní úřady proto v pátek varovaly, že pokud lidé nezačnou dodržovat opatření, čeká je přísný lockdown. Nově v regionu platí noční zákaz vycházení.

Indie také kvůli nedávnému požáru stopla vývoz vakcín společnosti AstraZeneca. Alespoň podle oficiálních zpráv. Podle zdrojů agentury Reuters to ale vypadá, že si je schovává právě kvůli dramatické situaci v zemi.

Během šesti měsíců zemře více Ukrajinců než za loňský rok

Rekordy padají také na Ukrajině, kde za uplynulý den přibylo 20 341 nově nakažených, což je dosud nejvyšší denní přírůstek. S onemocněním covid-19 zemřelo 396 lidí. Na sociálních sítích o tom informoval ministr zdravotnictví Maksym Stepanov. V ukrajinských nemocnicích leží s covidem-19 přes 5000 lidí. Na Ukrajině se od počátku pandemie nakazilo bezmála 1,8 milionu lidí, z nichž 35 722 zemřelo.

Podle prognóz, které získala ukrajinská agentura Unian, ale hrozí, že během poloviny roku 2021 zemře na covid-19 více Ukrajinců než za celý rok 2020. V loňském roce zemřelo na Ukrajině s koronavirem přes 20 tisíc lidí. Pokud se naplní nejhorší scénář, do konce června bude obětí covidu-19 už 55 až 75 tisíc. Podle odborníků teď záleží na tom, jaká země přijme opatření, a zda dojde k masivnímu šíření nakažlivějších mutací. V zemi už byly zjištěny první případy nákazy agresivnější tzv. jihoafrickou mutací koronaviru.

Přísná uzávěra začne platit od 5. dubna v Kyjevě. Budou zavřené školky i školy a omezená doprava. Už dříve město uzavřelo kavárny a restaurace a zakázalo veřejné akce. Nějaká forma uzávěry pak platí v 10 dalších regionech. Ukrajina se také chystá do boje s pandemií zařadit i čínskou vakcínu CoronaVac od společnosti Sinovac Biotech. Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví v sobotu prohlásilo, že je bezpečná.

Reklama

Doporučované