Hlavní obsah

Indie stopla vývoz AstraZenecy „kvůli požáru“. „Nechala si je,“ tvrdí insideři

Foto: Profimedia.cz

Snímek požáru v budově indického producenta vakcín Serum Institute of India z 21. ledna (ilustrační fotografie).

Reklama

Indická společnost Serum Institute of India, která platí za největšího producenta vakcín na světě, podle zdrojů agentury Reuters pozastavila veškerý export vakcíny AstraZeneca. Dotýká se to například Británie i programu COVAX.

Článek

Už týden podle stránek indického ministerstva zahraničí Indie nevyvezla žádné vakcíny. Ministerstvo ani indický producent tzv. oxfordské vakcíny Serum Institute of India (SII) zatím příčinu nekomentovali, podle dvou informovaných zdrojů agentury Reuters za pozastavením exportu stojí národní zájmy.

„Žádný export, nic nebude, dokud se situace v Indii nestabilizuje,“ řekl jeden ze zdrojů, který nechtěl být jmenován. „Vláda na sebe nevezme tak velké riziko, když je teď v Indii potřeba naočkovat tolik lidí,“ dodal.

Krok bude mít negativní dopad na zásilky pro program COVAX Světové zdravotnické organizace (WHO), který usiluje o dodávky vakcín do 180 zemí, přičemž z velké většiny jde o státy, jež si očkovací látku jinak nemohou dovolit.

Už před týdnem tehdy ještě o poznání nejasnější zpráva o opoždění dodávek z Indie vyvolala obavy i ve Velké Británii, která podle The Guardian zatím dostala jen pět z deseti milionů objednaných dávek. Vakcinace v zemi může být „o něco pomalejší, než jsme možná čekali, ale ne pomalejší než námi vytyčené cíle“, řekl k tomu nejprve minulý týden ministr pro místní samosprávu Robert Jenrick.

Později ale premiér Boris Johnson připustil, že pokud se k problému s dodávkami z Indie přidá i případné omezení exportu z EU, který má být projednán na právě dnes začínajícím summitu prezidentů a premiérů členských zemí Unie, může se stát, že Spojené království nedosáhne cíle naočkovat všechny dospělé do konce července. I kdyby se tak stalo, nemělo by to nicméně podle premiéra ohrozit termíny předem vytyčeného rozvolňovacího plánu, protože než by se důsledky kroku stihly projevit, měla by už Británie mít naočkované všechny osoby nad 50 let.

„Požár v továrně,“ znělo vysvětlení několika zemím

The Guardian podotýká, že nová zpráva o důvodu zpoždění dodávek z Indie znamená „další zvrat ve stále více zamotaném a někdy temném příběhu o zapojení SII do produkce vakcín AstraZeneca. Z indické strany podle The Guardian chybí transparentnost ohledně priorit nakládání s dodávkami a problémy s produkcí.

Když SII tento týden oznamoval problém s dodávkami Brazílii, Maroku a Saúdské Arábii, zaznělo dokonce podle dopisu citovaného deníkem The Times of India zdůvodnění, že na vině je problém v jedné z továren. „Bohužel lednový požár v jedné z našich továren způsobil překážky,“ psal podle deníku šéf SII Adar Poonawalla do zmiňovaných států.

To je ale zcela jiný příběh, než naznačují citace tajných zdrojů agentury Reuters. Podle nich to navíc vypadá, že rozsah zdržení a snížení dodávek závisí čistě na tom, jak se bude vyvíjet situace v Indii, která po dlouhých měsících poklesu nových případů covidu-19 aktuálně zažívá nový nárůst.

Zvedat se denní počty pomalu začaly už na přelomu únoru a března. Za středu v Indii přibylo 53,5 tisíce nových případů covidu-19, což je největší denní přírůstek od 23. října.

Vláda premiéra Naréndry Módího se zároveň minulý týden rozhodla výrazně zrychlit očkovací program a od 1. dubna chce mít vakcíny dostupné pro všechny nad 45 let. V naprosté většině se navíc v Indii očkuje právě tam vyrobenou AstraZenecou. Z 51 milionů podaných dávek ke středě jich z domácí produkce postavené na dohodě s AstraZenecou bylo 47 milionů. Zbytek připadá na indickou vakcínu Covaxin od firmy Bharat Biotech.

Reklama

Doporučované