Hlavní obsah

AstraZeneca po kritice „upravila“ výsledky studie. Účinnost je stále vysoká

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Farmaceutický gigant AstraZeneca aktualizoval údaje o tom, jak moc je jeho vakcína účinná v boji proti koronaviru. Oproti dříve zveřejněným datům jde o mírný pokles, látka britsko-švédské firmy však stále hlásí vysokou účinnost.

Článek

Během pondělního dne firma AstraZeneca zveřejnila výsledky americké studie, které se zúčastnilo více než 32 000 dobrovolníků. Podle uvedených výsledků měla její látka pro boj s koronavirem disponovat 79% účinností v případě symptomatických onemocnění a plně účinná pak měla být v prevenci závažného průběhu nemoci a nutnosti hospitalizace.

Výsledky však kromě úlevy přinesly také obavy; americká Rada pro monitorování údajů a bezpečnosti totiž upozornila Národní institut pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) na to, že firma do závěrů studie zřejmě promítla zastaralá data, která tak „mohla poskytnout neúplný pohled na údaje o účinnosti“.

Spory týkající se údajů probíhajících studií obvykle zůstávají důvěrné, NIAID tak podle agentury AP podnikl neobvyklý krok, když farmaceutickou společnost vyzval k tomu, aby nesrovnalosti vyřešila. V reakci na to pak společnost AstraZeneca zveřejnila nové výsledky. Ty vysokou účinnost látky potvrzují, jsou však přece jen rozdílné.

Nejnovější výpočty firmy jsou založeny na 190 případech nákazy mezi již zmiňovanými třemi desítkami tisíc účastníků studie, kteří pocházeli ze Spojených států, Chile a Peru. Dané číslo je o 49 infekcí vyšší, než kolik udávaly dřívější výsledky vycházející z dat sebraných do 17. února tohoto roku, píše agentura Reuters. Výsledná účinnost tak momentálně udává 76 %, tedy o tři procentní body méně, než kolik firma ohlásila v pondělí.

Vakcína také ukázala vyšší účinnost v případě ochrany lidí starších 65 let – z pondělních 80 % se podle čtvrtečních údajů dostala na 85 %. Právě účinnost látky u této věkové kategorie byla dříve oblastí pochybností, a to zejména v případě evropských států. Mnoho jich tak s užitím u této části populace navzdory lednovému schválení Evropskou komisí otálelo.

Aktualizované informace „potvrzují, že naše vakcína proti covidu-19 je u dospělých vysoce účinná“, uvedl v prohlášení šéf výzkumu AstraZenecy Mene Pangalos. Ten mimo jiné uvedl, že se celá firma těší na distribuci milionů dávek látky po celé Americe. Právě o povolení k nouzovému užití na území Spojených států chce firma usilovat v nadcházejících týdnech.

Podporu má látka AstraZenecy, jež vznikla ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, i od poradce prezidenta Joea Bidena a předního amerického epidemiologa Anthonyho Fauciho. Ten se ve středu podělil s novináři o svou naději v to, že prověření látky regulačními orgány rozptýlí pochybnosti s ní spojené.

Ty vyvolala také skutečnost, že tento měsíc více než desítka zemí očkování látkou pozastavila. K tomu došlo na základě několika hlášených problémů s krevní srážlivostí u lidí, kterým byla vakcína podána. Evropská agentura pro léčivé přípravky již prohlásila, že látka je bezpečná a účinná, což napomohlo opětovnému spuštění vakcinací.

Studie, která přinesla nejnovější výsledky účinnosti látky, zatím stále neskončila, a do statistik tak mohou přibýt nové případy nákazy. Momentálně je podle firmy zkoumáno dalších 14 potenciálních případů, které by výsledná data mohly určitým způsobem ovlivnit.

Reklama

Doporučované