Hlavní obsah

Sněmovna neprodloužila nouzový stav, vláda vyhlásila obratem nový

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci nevyhověli žádosti vlády a nepodpořili prodloužení nouzového stavu. Premiér ale o pár minut později oznámil, že vláda vyhlásila od soboty nový nouzový stav, a to na 30 dní.

Článek

Sněmovna odmítla další prodloužení nouzového stavu. Nouzový stav podpořili vládní poslanci ANO a ČSSD. Proti byla ale celá opozice včetně komunistů.

Část opozice sice připouští, že je nouzový stav potřeba, ale prodloužit ten stávající by podle ní nebylo v pořádku, protože ho už zpochybnil soud a je kvůli tomu podaná i ústavní stížnost. Preferují tedy zcela nový nouzový stav.

A přesně to vláda obratem udělala. Na večerním zasedání schválila vyhlášení nového nouzového stavu od 27. února na 30 dní do 28. března. Sdělil to ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října.

Nouzový stav je podle vládních i většiny opozičních stran nezbytný kvůli současné eskalaci pandemie koronaviru. Vláda kvůli tomu chystá přísnější opatření, mimo jiné omezení pohybu lidí, prodeje zboží jen na nezbytně nutné věci nebo úplné uzavření škol.

Současný nouzový stav už dříve Sněmovna zrušila k sobotě 27. února. Jeho kritici poukazovali na to, že vláda jej vyhlásila před dvěma týdny na žádost hejtmanů tak, že bezprostředně navázal na předchozí nouzový stav, který Sněmovna odmítla prodloužit. Postup vlády už byl napaden u Ústavního soudu mimo jiné senátory. Podle Babiše ale vláda rozhodovala správně.

Opozice vládu kritizuje za navrhovaná přísná opatření, hlavně tedy plánovaného omezení pohybu. Například podle komunistů je nápad s omezením pohybu na katastr obce příliš drastický.

„Omezení na okres nebo na kraj je daleko přijatelnější. Zejména v této době, kdy je potřeba spíš ten ventil napětí mezi lidmi uvolňovat než zpřísňovat. Tím neříkám, že je třeba uvolňovat opatření. Ale je potřeba dělat opatření citlivě,“ reagoval v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik na plány vlády.

Předseda ODS Petr Fiala se obává, že to povede jen k větší nedůvěře vůči státu a přijímaným opatřením. Podle Fialy navíc o takovém omezení nepadlo při jednáních v minulých dnech ze strany vlády ani slovo.

„Není mi jasné, proč by se například obyvatelé velkých měst s vysokou koncentrací lidí mohli pohybovat i desítky kilometrů, ale obyvatelé malých vesnic, kde je málo obyvatel, jen pár stovek metrů. Nedává to smysl. Mám pochybnosti o tom, zda tento typ lockdownu bude fungovat a čeho tím chce vláda dosáhnout,“ napsal v SMS zprávě Seznam Zprávám Fiala.

Nedůvěra ve vládu

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana jsou to tvrdá opatření a rád by věřil, že zaberou. Velkým problémem podle něj je, že lidé už mají plné zuby měnících se opatření a vládě už prostě nevěří.

„Jsem rád, že snad vláda vyslyší mou námitku, aby se pohyb neomezoval jen na 1 kilometr od bydliště. To by bylo velmi tvrdé a v případě, že nezavřeme průmyslové provozy, samo o sobě i nesmyslné opatření. Mám i tak trochu problém s tím, že řada lidí, třeba z Prahy, se nedostane do přírody –⁠ přitom kvůli imunitě je zvlášť žádoucí mít možnost pohybu na čerstvém vzduchu,“ reagoval na plán vlády ohledně omezení pohybu předseda STAN Vít Rakušan.

Reklama

Doporučované