Hlavní obsah

Šlachta k novému plánu pro elitní detektivy: „Je to hloupost a došlo na moje slova“

Foto: Seznam Zprávy

Robert Šlachta šéfoval protimafiánskému útvaru, po sloučení do NCOZ od policie na protest odešel.

Reklama

Vznikla teprve před třemi lety. Národní centrála proti organizovanému zločinu se má ale zase dělit. „Došlo na moje slova,“ říká tehdejší šéf jednoho ze sloučených útvarů Robert Šlachta.

Článek

Z tisícihlavé Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se má vydělit sekce terorismu a kyberkriminality. Zjistil to Deník N na základě anonymních vyjádření vysoce postavených policistů.

NCOZ přitom funguje sotva tři roky a její vznik málem způsobil pád vlády. Spojení protimafiánského a protikorupčního útvaru do jedné centrály prosadil v roce 2016 tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Proti byl nejen šéf jedné ze slučovaných skupin – Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu (ÚOOZ), ale i koaliční partner sociálních demokratů hnutí ANO. V té době ještě vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) hrozil, že hnutí odejde z vlády.

„Došlo na moje tehdejší slova, že byl nesmysl útvary spojovat,“ řekl Seznamu Šlachta. Ten společně s dalšími zkušenými detektivy odešel před třemi lety do civilu. Pak ale nastoupil do Celní správy, ze služebního poměru definitivně odchází k prvnímu prosinci.

Nápad na vyčlenění kyberkriminality a terorismu vyšel podle Deníku N z poradní skupiny Reforma. Podle plánů policie se osamostatnění bude týkat asi 150 policistů.

„Není pravda, že by komise k něčemu definitivně došla, proces ještě není uzavřen,“ odmítá mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová s tím, že změnu policejní prezident Jan Švejdar okomentuje za měsíc při brífinku, kde zhodnotí svůj první rok ve funkci.

Obě sekce spadaly v roce 2016 pod ÚOOZ. Jeho tehdejší ředitel Šlachta si ale nemyslí, že by se měly vydělovat.

„Než jsem musel odejít, tak kyberkriminalita spadala pod náš útvar asi tři čtvrtě roku. Bylo to z toho důvodu, aby to bylo co nejblíže výkonu, protože zločiny na internetu souvisí s další trestnou činností. Stejně tak boj proti terorismu,“ říká Šlachta. „Ale to, že někdo vytvořil tak obrovskou centrálu, a teď neví, co s tím, už je věc jiná,“ dodává bývalý šéf ÚOOZ.

Vydělení dvou sekcí podporuje pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Proč chce ale ke kroku policie přistoupit, nechtěl komentovat ani ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

„Nebudu se vyjadřovat ke spekulacím. Pokud dospějeme k nějakému návrhu, představíme ho,“ napsal Hamáček Seznamu.

Šlachta to ale vidí jasně. Plány policie podle něj dokládají, co skutečně bylo za sloučením ÚOOZ a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

„Pouze to ukazuje, že ke sloučení před třemi roky došlo jen kvůli tomu, aby nás mohli zlikvidovat,“ dodává Šlachta.

Reklama

Doporučované