Hlavní obsah

Klub ANO pozastavil sporný zákon, co poslala vláda ANO

Foto: vlada.cz

Příštími nákupy ministrů Vojtěcha a Hamáčka zdůvodňuje vláda novelu zákona o zadávání veřejných zakázek.

Reklama

Poslanci dostali na stůl novelu zakázkového zákona. Vláda v něm mluví o koronaviru. Ale pokud by se zákon skutečně změnil, mohly by se bez soutěže odehrávat i dopravní nebo IT zakázky.

Článek

Začátkem května dostal Ústecký kraj pokutu, která je na české poměry obrovská: 18 milionů za to, že bez soutěže nakoupil autobusy téměř za 600 milionů.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který o pokutě rozhodl, v tom viděl jasné porušení zákona o zadávání veřejných zakázek: nebyl podle něj důvod nevypsat normální tendr pro neomezený okruh zájemců.

Právě nákupů bez soutěže se však nyní týká změna zakázkového zákona, o kterém měli ve středu rozhodovat poslanci. Nakonec nebudou, překvapivě z popudu klubu poslanců ANO. „Po dohodě na klubu nebudeme projednávat změnu pravidel pro zadávání veřejných zakázek ve stavu legislativní nouze,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Jinými slovy - i podle poslanců vládního hnutí se podobná norma nemá projednávat ve zrychleném řízení.

Kabinet tvrdí, že změna má úřadům umožnit snáze a rychleji nakupovat během koronavirové krize například roušky nebo respirátory. Jenže paragrafy jsou napsané tak, že se tenhle „rozvolněný“ režim zakázek může po opadnutí epidemie „přehoupnout“ i do normálního stavu.

Zákon ostře zkritizovala opozice v čele s Piráty. Napříště by podle nich bylo možné zadat napřímo konkrétní firmě i třeba velkou IT zakázku za stamiliony. Nebo právě bez výběrového řízení nakoupit autobusy.

„Jakmile se ta možnost do zákona dostane, už se bude těžko dostávat zpátky,“ podotýká David Ondráčka, ředitel protikorupční organizace Transparency International, která proti novele zakázkového zákona vystupuje.

„Z ruky“ neboli JŘBU

Jazykem zakázkového zákona se nákup bez soutěže jmenuje „jednací řízení bez uveřejnění“, zkráceně JŘBU. Ministerstvo nebo radnice ho může už nyní použít, například když se ocitne v nouzi. Potřebuje třeba rychle opravit most v havarijním stavu nebo zajistit vyvážení popelnic, když firma, která tuhle službu zajišťovala, najednou zkrachovala. Zkrátka tam, kde není čas na vypsání otevřené soutěže, jejíž vyhodnocení trvá několik měsíců.

Nebo se tak děje také u specifických zakázek Ministerstva obrany na nákup zbraní.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) však navrhuje, aby takové nákupy byly ještě jednodušší. A to v souvislosti s tím, že Ministerstvo zdravotnictví nebo kraje potřebují v dnešní době pružně nakupovat ochranné prostředky pro zdravotníky.

„Vyvstala potřeba přijmout úpravu, která by snížila negativní dopady epidemie z důvodu náročného a zdlouhavého procesu zadávání v současné době akutně potřebného zboží či služeb,“ stojí v důvodové zprávě k novele zákona.

Podle navrhovaných a podle vlády pružnějších pravidel by například mohly dostat takovou zakázku „z ruky“ i firmy, které utajují vlastníky. Dnes platí, že firma musí zveřejnit, kdo za ní stojí, a zadavatel zakázky (například úřad) si tuhle informaci má možnost ověřit.

Napříště by také mohly zakázku dostat firmy, které jsou zadlužené, v insolvenci nebo které jsou jen prázdné schránky a nemají s předmětem zakázky žádné zkušenosti. Nikdy nic nepostavily, žádné zboží nedodaly, nemají programátory.

V novele zákona o zadávání veřejných zakázek totiž vláda navrhuje, aby pro zakázky v nouzi a bez soutěže úřady nemusely vyžadovat kvalifikaci či doklady, že firma nedluží státu nebo že její majitel nebyl odsouzen za trestný čin.

Ačkoli se ve zprávě k zákonu několikrát opakuje, že změna se má odehrát kvůli ohrožení koronavirem, pravidla pro volnější zadávání zakázek by platila i pro běžný „nenouzový“ stav. A zdaleka nejen pro nákup roušek, dezinfekce nebo respirátorů.

„Mění se pravidla na vše a napořád,“ reagoval Ivan Bartoš, předseda Pirátů.

Zakázky pro nezkušené schránky

Jsou to právě nákupy zdravotnických prostředků bez soutěže v rámci nouzového stavu, kdy se v posledních měsících ukázalo, kdo také může na dodávkách pro stát nebo kraje vydělat. Ministerstvo zdravotnictví například podepsalo smlouvu na respirátory za 310 milionů korun s firmou Recea Prague, jejíž majitel má na svůj majetek 18 exekucí.

Seznam Zprávy také upozornily na smlouvu za 1,3 miliardy korun, rovněž na respirátory, kterou ministerstvo uzavřelo s firmou LA Factory z Lanškrouna. Jde o prázdnou schránku, jež nikdy se zdravotnickým materiálem neobchodovala.

Předseda sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek ve středu řekl, že celá změna zákona by se měla jmenovat „Chceme krást rychleji“.

Už podle současného zákona je přitom možné nakupovat ve vypjatých chvílích bez zdlouhavé soutěže a posuzování více nabídek. Zákon obsahuje výjimky – například kvůli ochraně „základních bezpečnostních zájmů České republiky“.

Reklama

Související témata:

Doporučované