Hlavní obsah

Jediný člověk svého druhu. Královně patří všechny britské labutě i delfíni a nepotřebuje pas

Královna Alžběta II. a úvahy o její abdikaci.

 

Reklama

Královna Alžběta II. se podle některých britských médií chystá předat do tří let trůn svému následníkovi, princi Charlesovi. Spolu s korunou mu postoupí některá těžko uvěřitelná privilegia.

Článek

K jejím úkolům patří cestovat po celém světě. Přesto nikdy v životě nepoužila cestovní pas. To je jen jedna z mnoha výhod, kterými se britská královna Alžběta II. liší od ostatních smrtelníků.

O víkendu se vynořily informace, podle kterých se panovnice chystá abdikovat. Údajně pocházejí z okruhu lidí, zasvěcených do plánů Buckinghamského paláce. Stále velice vitální jednadevadesátiletá dáma údajně hodlá odstoupit a do tří let předat žezlo synovi. Ten spolu s ním převezme i řadu bizarních privilegií.

Labutě a velryby jejího veličenstva

Současný britský vládce už je sice jen ceremoniální figurou a praktickou politiku přenechává své vládě. Některá z jeho práv, vzešlá z dob, kdy vládl nad životy a smrtí svých poddaných, ale přežívají.

Královně tak podle práva náleží všechny labutě na britských řekách, i když koruna sama toto své právo omezuje jen na „vybrané části řeky Temže“.

Tam také mohou návštěvníci dodnes potkat úředníka s oficiálním titulem „Označovatel královských labutí“. Každý rok během pětidenního ceremoniálu spolu se svými pomocníky kroužkuje labutě ve jménu královny.

Stejně tak trůnu náleží i všechny velryby, delfíni a jeseteři v britských vodách, a to podle výnosu z roku 1324. Protože nikdy nebyl zrušen, může si koruna nárokovat každého kytovce či jesetera uloveného v okruhu pěti kilometrů od britských břehů. Jak vypadá praxe? Než ulovené zvíře rybář prodá na trhu, formálně ho nejdřív nabídne královně. Jak píše britský list The Independent, poslední policejní vyšetřování kvůli nelegálně uloveným jeseterům se odehrálo ještě v roce 2004.

Samostatnou kapitolou je řada zvířat, jež se do vlastnictví královny dostala jako dary zahraničních delegací a o které se stará Londýnská ZOO. Jsou mezi nimi jaguáři, lenochodi i bobři.

Řidička ano, řidičák ne 

Magazín Time zase připomíná, že řidičské průkazy na britských ostrovech se sice vydávají ve jménu královny, ona sama ale žádný nemá. Stejně tak jako nepotřebuje na svém oblíbeném Range Roveru poznávací značku.

Právě šoférské schopnosti, které si královna osvojila jako armádní řidička za 2. světové války, by mohly být předmětem opěvování v některé z dalších oslavných básní na její majestát. Ostatně, i kvůli tomu má královna dvorního básníka. Momentálně si této pocty užívá Carol Ann Duffyová. Vedle prestiže jí to přináší i oficiální mzdu – sud sherry každý rok.

Umění nevládnout třetině světa 

Koh-i-noor neboli Hora světla. Nejslavnější a jeden z největších diamantů světa. Zároveň také nejcennější ozdoba britských korunovačních klenotů. Charakteristicky nepochází z Británie, ale z Indie, bývalé britské kolonie. Je stejně jedinečný jako globální dopad, které mělo původně malé království, vzešlé z ostrovů na severozápadě Evropy, na celou planetu. Klenot upomíná na časy, kdy Británie vládla čtvrtině zemské souše a téměř všem oceánům.

I z těchto dob přežily některé pravomoci britské královny. Ta stojí v čele Britského společenství národů (British Commonwealth), organizace, která je následnicí britské říše. Jejími členy je 53 zemí a podléhá mu téměř každý třetí obyvatel planety. Seznam států, které britskou královnu stále formálně uznávají za hlavu státu, má celkem 14 položek. V Austrálii má královna stále prostřednictvím generálního guvernéra právo odvolat vládu, což udělala ještě v roce 1975.

Stejně jako v řadě dalších případů se ale jednalo o ojedinělou výjimku. Královna Alžběta II. si své obliby a respektu užívá i díky perfektně zvládnutému umění využívat co nejméně mnoha ze svých výsadních pravomocí.

Reklama

Doporučované