Hlavní obsah

Jedni je mají za hysterické děti, pro druhé jsou dost staří na volby. Měli by 16letí volit?

Tyhle volby nejsou pro mladý.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Poslanci se brzy budou zabývat návrhem, aby v komunálních volbách mohli volit lidé už rok poté, co dostanou občanský průkaz.

Článek

Studenti protestující kvůli klimatu se prý jen ulívají z vyučování a organizátor největších porevolučních demonstrací, čtyřiadvacetiletý Mikuláš Minář, by si měl nejdřív dokončit školu. Takhle se část Čechů dívá na angažované mladé lidi. A v takové atmosféře přichází šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan s nápadem, aby studenti už v 16 letech mohli volit své obecní zastupitele.

„Podle mé učitelské zkušenosti jsem neviděl žádný zásadní rozdíl mezi 16letými a 18letými. Těm, kteří se zajímají, je dobré dát možnost se voleb účastnit,“ myslí si Rakušan.

V Česku přitom vyvolal pozdvižení i projekt studentských voleb, který studentům umožnil zkusit si ve škole volby nanečisto – před několika lety je politici dokonce zakazovali. „Český vzdělávací systém a vůbec očekávání od školy je vůči politickým tématům ne úplně otevřené. I v případě studentských voleb velmi často zaznívá: Taháte do školy politiku, politika do školy nepatří,“ tvrdí zakladatel projektu Karel Strachota.

Reklama

Doporučované