Hlavní obsah

Jeff Bezos je nejbohatším člověkem planety. Pomohl mu růst akcií jeho Amazonu

Nejbohatším člověkem světa je Jeff BezosVideo: Reuters

 

Reklama

Zakladatel internetového obchodu Amazon na postu nejbohatšího člověka světa vystřídal Billa Gatese.

Článek

Nejbohatším člověkem světa je v současnosti zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos. Na tomto postu vystřídal zakladatele softwarové společnosti Microsoft Billa Gatese. Ve čtvrtek o tom informoval server finanční televize CNBC. Ta vychází z propočtů na základě růstu ceny akcií Amazonu, podle nichž hodnota Bezosova majetku překročila 90 miliard dolarů (dva biliony Kč).

Třiapadesátiletý Bezos vlastní zhruba 17 procent akcií Amazonu. Od začátku roku do středečního závěru na newyorské burze vzrostla jejich cena asi o 40 procent. Čtvrteční obchodování pak zahájila dalším růstem. Akcie Microsoftu naopak po zahájení obchodování oslabovaly, čímž se hodnota Gatesova majetku pohybovala kolem 89 miliard dolarů.

Agentura Bloomberg upozorňuje, že na začátku letošního roku byl přitom Bezos až čtvrtým nejbohatším člověkem světa.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Firma zahájila internetový prodej v roce 1995 a zpočátku nabízela především knihy. Na burzu vstoupila v roce 1997 s cenou 18 dolarů za akcii. V současnosti cena jejích akcií přesahuje 1000 dolarů, do roku 2000 firma provedla třikrát štěpení akcií.

Žebříček nejbohatších lidí světa podle Forbesu, je mezi nimi i šest Čechů.Video: Nela Vejvodová

Reklama

Doporučované